Hovedstadskommune vil afsætte 200.000 kr. til en stadsarkitekt, der skal fungere som ekstern faglig rådgiver for politiske udvalg i spørgsmål om kommunens arkitektoniske udvikling.

Hillerød Kommune er på vej med en ny arkitekturpolitik, og byrådet blev den 30. oktober 2019 præsenteret for et udkast til den nye politik. Arkitekturpolitikken sætter de generelle retningslinjer og pejlemærker for arkitekturen i Hillerød Kommune. Politikken har et bredt sigte, og den skal kunne læses af både borgere, private udviklere, politikere og forvaltning.

- Det skal ikke bare være 65 sider med fine ord. Derfor er der også afsat 200.000 kr. fra næste år til ekstern faglig rådgivning, som forhåbentligt kan give et uafhængigt, fagligt input til det flotte fremtidige byggeri, der kommer i Hillerød. Så undgår vi alle de negative vibrationer, og vi får nogle positive meldinger, sagde byrådsmedlem for Socialistisk Folkeparti, Peter Langer, på byrådsmødet.

NB! Planloven med fokus på lokalplaner og nyeste ændringer. Kurset afholdes d. 26. november 2019.

Den kommende stadsarkitekt eller byrumsrådgiver skal fungere som en ekstern rådgiverfunktion over for politiske udvalg i arkitektoniske spørgsmål i Hillerød Kommune.

Kommunens kommende arkitekturpolitik er gennem 2019 blevet debatteret mellem politikere og borgere på de sociale medier.

- Sammen med arkitekturpolitikken har vi lavet en arkitektur-screening, som skal sikre, at arkitekturpolitikkens mål og pejlemærker efterleves, når vi eksempelvis laver nye lokalplaner, sagde formand for Arkitektur-, Byplan- og Trafikudvalget, Dan Riise (V) på byrådsmødet.

Udkastet til arkitekturpolitikken er i offentlig høring i november og december, og der vil i begyndelsen af december blive afholdt et borgermøde, hvor det vil blive drøftet. Arkitekturpolitikken forventes endeligt vedtaget i marts 2019.

Der foreslås arbejdet med 6 pejlemærker i den nye arkitekturpolitik
  1. Arkitekturen skal passe ind i helheden - fokus på skala, facadedetaljering og altaner.
  2. Arkitekturen skal give noget til byen - fokus på byliv, kantzoner og stueetager.
  3. Arkitekturen skal fortælle videre på kulturarven - fokus på tilpasning og omdannelse.
  4. Arkitekturen skal understøtte byens hierarki - fokus på byggeri i højden.
  5. Arkitekturen skal være bæredygtig - fokus på klimatilpasning og infrastruktur.
  6. Arkitekturen skal indbyde til bevægelse - fokus på fleksible byrum og forbindelser.

De 6 pejlemærker skal ses som dynamiske, hvor nye kan tilføjes med tiden, og gamle kan revideres så de passer til fremtidige forhold.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i København frem til 2030

Ny udbudslov KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Fremtidens betonbyggeri

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Logistik og industri - fart på nye muligheder