Er det andelen til 500.000 kr. eller den til 2 millioner kr., der er det bedste køb? Med en "teknisk pris" kan køberne bedre sammenligne prisen på forskellige andelsboliger og undgå at brænde fingrene, lyder det fra Home.

Hvis du er på jagt efter en andelsbolig, så er et godt køberfif, at du ikke stirrer dig blind på kontantprisen – men i stedet retter blikket mod andelsboligens "tekniske pris". Andelen til en kontantpris på 500.000 kr. kan nemlig godt have den højeste pris, når foreningens fællesgæld bliver regnet med. Det giver den tekniske pris en indikation af.

NB! AMAGER: Investerer 30 milliarder i byudvikling på Østkysten. Konferencen afholdes d. 31. august 2016.

Ud over prisen for andelen bliver køberne nemlig også medlem i en forening, der har optaget et eller flere lån, og forpligtet til at betale til foreningens lån via den månedlige boligafgift. Men det er langt fra alle købere, der er opmærksom på den tekniske pris, vurderer ejendomsmæglerkæden Home.

- Andelslejligheder er meget eftertragtede, særligt i hovedstaden. Priserne er steget de seneste år, salgstiderne er korte og vi ser igen handler til maksimalprisen mange steder. Derfor er der helt givet købere, der ikke får sat sig ordentligt ind i økonomien, inden de skriver under, siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

NB! Seniorboliger - udvikling og byggeri 2017-2025. Konferencen afholdes d. 26. oktober 2016.

- Der er forskel på foreninger, og der er forskel på, hvor godt et køb en andel er. Derfor skal folk på andelsjagt fortsat holde hovedet koldt og søge rådgivning, siger Mads Ellegaard og peger på, at både ejendomsmæglere og advokater tilbyder køberrådgivning.

Selv om en teknisk pris er en hjælp til overblikket, så er der også meget andet, der spiller ind på økonomien i den enkelte forening. Eksempelvis valget af lån og om der venter større investeringer og renoveringsopgaver i den nærmeste fremtid.

NB! Alment boligbyggeri i Aarhus 2016-2026. Konferencen afholdes d. 29. september 2016.

Andelsboliger bliver i mindre grad solgt af ejendomsmæglere end for blot 1-2 år siden – og igen er det især i hovedstaden, hvor markedet har flyttet sig hurtigst – og det betyder, at andelssalget er tilbage til "normalen", hvor mange boliger bliver solgt mellem private og via ventelister. Det gør behovet for professionel rådgivning til køberne større, fordi der ikke længere er en ejendomsmægler med en forsikring og objektivt rådgiveransvar med i handlen, mener Home.

Også i private handler af andelsboliger skal der være en omregnet pris i det nøgleoplysningsskema, som foreningen har pligt til at udlevere til køber. Her fremgår der en "teknisk andelsværdi", der tager udgangspunkt i den fastsatte andelsværdi – og ikke købsprisen for andelen – men det er langt fra alle købere, der er opmærksom på at få oplysningen, vurderer Home.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Ungdomsboliger på et modent marked

Den nye Planlov KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Ny udbudslov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter