Der blev solgt 51 procent flere boliger i juni 2020 end for 1 år siden. Selvom flere har sat boligen til salg, men dækker det ikke efterspørgslen.

Der er røde tal på boligmarkedet. I udbudstallene. Nu er der 2,6 procent færre boliger til salg end for 1 måned siden, og udbuddet er det laveste antal i 10 år, viser data fra Boligsiden.

Ejendomsmæglerkæden Home forklarer, at det primært er et usædvanligt stort antal handler i juni, der har støvsuget hylderne yderligere. Home-kæden har netop opgjort salget i juni, der er hele 51 procent højere end for 1 år siden.

- Vi har fået flere boliger til salg i juni i år, men slet ikke i et omfang, der har dækket købernes efterspørgsel. Derfor falder udbuddet fortsat, siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

Det er alle typer af boliger, der har solgt "mere end godt" i juni. Salget er på niveau med de store boligårgange i 00'erne omkring 2004-2006, hvor boligmarkedet boomede.

- I dag sker det bare på et bagtæppe af en økonomisk og sundhedsmæssig krise. Det er meget usædvanligt og ret vildt, siger Michael Dalsager.

Boligmarkedets udvikling 2021-2030. Konferencen afholdes d. 17. september 2020.

Sommerhussalget for Home-mæglerne er næsten tredoblet - et plus på 193 procent, når juni 2020 sammenlignes med juni 2019. Villa- og rækkehussalget går henholdsvis 33 procent og 29 procent frem, mens der er solgt 33 procent flere ejerlejligheder.

Det store boom i salget er kommet efter en periode med stor boligtørke, hvor boligejerne var meget tilbageholdende med at sætte til salg under nedlukningen af Danmark.

- Så der er slet ikke lagt den bund af boliger i dette forår, der plejer, siger Michael Dalsager.

For sommerhusene er der nærmest tale om et frit fald i udbuddet. I store sommerhusområder i køreafstand til hovedstadsområdet er udbuddet tæt på halveret. I Region Sjælland er udbuddet faldet med over 45 procent og i Region Hovedstaden er udvalget skrumpet med 39,4 procent. Også i den midtjyske region, der dækker sommerhusområderne på Mols og ved Vestkysten, er der forsvundet sommerhuse i stor stil. På en måned er udvalget dykket med hele 6,5 procent.

- Det er især byfolket, der køber sommerhusene, og det er lige fra unge familie med mindre børn til seniorer med børnebørn, siger Michael Dalsager.

Boligmarkedet går normalt et gear ned i juli, hvad angår danskere, der sætter boligen til salg, og hvor mange der køber bolig, men sommeren i år, hvor mange flere danskere er hjemme, kan betyde, at flere end normalt ikke sætter planerne på feriepause, men går videre med dem.

Den økonomiske udvikling og ledigheden i Danmark er de ubekendte faktorer, der kan og vil påvirke boligmarkedet de kommende måneder, men indtil videre har det ikke afspejlet sig i boligsalget – tværtimod viser juni-salget.


Relaterede konferencer

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Den nye Planlov KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Ungdomsboliger på et modent marked