Beskæftigelsen ejendomsbranchen er nu 66 procent højere end for 5 år siden. Bygge- og anlægsbranchen tager en puster, mens vi venter på, at arbejdet med Femern-forbindelsen begynder i 2021. 

Med en stigning på blot 200 flere lønmodtagere i job i august er der tegn på opbremsning i beskæftigelsen, som dog alligevel har ramt det højeste niveau nogensinde.  De nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der på hele arbejdsmarkedet nu er knap 2,8 millioner lønmodtagere i arbejde. 

- Alt er dog langt fra fryd og gammen i øjeblikket. Det skyldes den fortsatte internationale usikkerhed om en endelig Brexit-aftale, handelskrigen mellem USA og Kina og økonomisk afmatning hos vores vigtige samhandelspartnere Tyskland og Sverige. Det bliver Danmark som en lille åben økonomi ramt af, selv om vi stadig befinder os i et grundlæggende solide opsving, siger Jacob Hangaard, der er økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, som i oktober kommer ud med en ny prognose for bygge- og anlægsaktiviteten i 2020 og 2021.

I bygge- og anlægsbranchen har jobkurven ligget ret fladt henover sommeren. Også her er der skabt 200 nye job i august. Det betyder, at der nu er knap 166.400 lønmodtagere i arbejde i byggeriet, og at der har været en behersket stigning på 900 nye arbejdspladser siden januar.

NB! Ny ejendomsvurderingslov og ejendomsbeskatning fra januar 2020 - EKSTRA. Kurset afholdes d. 14. januar 2020.

- På anlægsområdet er der nu et hul i markedet, indtil arbejdet med Femern-forbindelsen begynder i 2021. De færre projekter betyder færre arbejdspladser allerede nu. Og kigger vi fremad, er der også udsigt til, at der vil blive bygget færre lejligheder. Det vil begynde at trække det samlede antal job inden for boligbyggeriet en smule ned, selv om beskæftigelsen fortsat vil ligge på et pænt niveau, siger Jacob Hangaard.

- De rekordlave renter har til gengæld fået mange danske boligejere til at lægge lån om. Samtidig bliver der generelt gennemført mange bolighandler. Det betyder flere opgaver med at renovere boliger ude på villavejene, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard.

Beskæftigelsesgrad inden for ejendomsbranchen på højt niveau

Inden for ejendomshandel- og udlejning viser tal fra Danmarks Statistik, at der i 2. kvartal 2019 var 40.000 beskæftigede, hvor der til sammenligning var 24.000 beskæftigede i 2. kvartal 2014. I Region Hovedstaden er 14.000 beskæftiget inden for ejendomshandel- og udlejning, mens det gælder for 10.000 i Region Midtjylland, 8.000 i Region Syddanmark og 4.000 i Region Sjælland.

Danmarks Statistik har ikke tal for antallet af beskæftigede inden for ejendomshandel- og udlejning i Region Nordjylland i 2. kvartal 2019, men i 1. kvartal lød det på 5.000 beskæftigede. 

Umiddelbart før finanskrisen i sommeren 2008 ramte Danmark, var der på landsplan 32.000 beskæftigede inden for ejendomshandel- og udlejning. I 4. kvartal 2013 var antallet af beskæftigede inden for branchen nede på 19.000.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i Jylland

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS