Henning Larsen har vundet opgaven med at designe et smukt og enormt rensningsanlæg ved Aarhus Lystbådehavn. Efter BIG har vist vejen med at bygge et fjernvarmeværk som skibakke og udsigtspunkt, så følger Aarhus trop. 500.000 turister skal besøge stedet hvert år.

Projektet til 1 milliard kr erstatter det eksisterende Marselisborg-anlæg i 2028 og vil være et avanceret behandlingscenter og stå som et fantastisk vartegn på Aarhus havnefront. Om bare få år vil det eksisterende anlæg ikke længere have kapacitet til at rense spildevandet fra den hurtigt voksende befolkning i Aarhus. Med lidt plads til rådighed til at udvide den eksisterende facilitet skal Rewater bygges med en ny placering i området.

- Vi er meget begejstrede for projektet, som vi mener kan udtrykke og forme mulige løsninger på nogle af vores tids mest presserende spørgsmål om samfund og byplanlægning i en bæredygtig verden, siger Signe Kongebro, Partner hos Henning Larsen. 

Aftalen med Aarhus Vand betyder, at Henning Larsen vil udarbejde en masterplan for området, designe anlægget, lave designmanualer og inkorporere samspillet mellem anlægget, byen, vandet og omgivelserne.

Arkitektfirmaet skal sikre, at anlægget åbnes så vidt muligt for omgivelserne og fortæller vandets historie. Og med en modulopbygget struktur skal anlægget kunne udvikle sig i takt med nye behov - både med hensyn til teknologisk udvikling og kapacitet.

Henning Larsens team består af Klinges Tegnestue, Topotek 1 og kunstner Eva Koch.

Signe Kongebro forudser, at anlægget vil blive en lige så populær destination i byen som det nye Moesgaard Museum, der har 1/2 million besøgende årligt:

Aarhus ReWater bliver en rekreativ destination i byen, hvor lokale og besøgende kan samles om vandet og lære om dets samfundsmæssige værdi og store betydning for vores fælles fremtid, siger Signe Kongebro.

Lars Schrøder, adm. direktør i Aarhus Vand, er overbevist om, at Aarhus ReWater med sin beliggenhed bliver et smukt vartegn for alt det, Aarhus kan på vandområdet:

– Det bliver meget mere end et teknisk anlæg. Vores ambition er, at der bliver et udflugtssted, der udgør et hængsel mellem byen og havnen, og hvor man kan se byen fra en anden vinkel og få indsigt i vandets verden og i en industri, som mange synes er spændende, siger Lars Schrøder.

Baggrund

I dag har Aarhus Vand 4 anlæg tilbage: Åby, Viby, Egå og Marselisborg Renseanlæg.

Cowi har stået for udarbejdelsen af prospektet for Aarhus ReWater og skriver:

Både Åby, Viby og Marselisborg ville stå overfor en omfattende og dyr renovering for blot at kunne leve op til nutidens lovkrav på miljøområdet. Derudover er der, på baggrund af befolkningstilvæksten i kommunen, behov for at udvide den samlede kapacitet yderligere. Befolkningstallet vokser med ca. 5.500 om året.


Aarhus Kommune og Aarhus Vand har derfor besluttet at arbejde videre med en løsning med 2 anlæg - Egå og Marselisborg. Egå Renseanlæg er netop energirenoveret for 80 mio. kr., og har nu den nødvendige kapacitet.

Marselisborg Renseanlæg er derimod for lille, og det vil kræve en meget stor økonomisk investering at renovere anlægget blot til at opfylde det nuværende behov. Derudover kan anlægget ikke udvides på den nuværende placering. Derfor skal der etableres et nyt anlæg med en optimal placering i forhold til det nuværende ledningssystem, og så langt fra boligområder som muligt.

Anlæggets kapacitet forventes udvidet til op mod 550.000 PE, hvilket svarer til den forventet befolkning i 2060 baseret på de seneste prognoser.

 


Relaterede konferencer

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligudvikling i Jylland

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Ny udbudslov KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS