En ny befolkningsprognose viser, at Greve Kommune vil vokse med godt 3.800 nye borgere frem til år 2030. Heraf vil 60 procent være over 80 år.

Greve Kommune er på vej med en ny planstrategi (PDF), og den skal tage højde for, at kommunen gennemsnitligt vokser med 230 borgere over 80 år hvert år frem mod 2030.

-  Kommunen skal udvikle sig på en måde, som skaber tryghed og trivsel for borgerne igennem hele livet. Både børn og voksne skal have let adgang til naturen. Samtidig skal vi sikre et blandet udbud af boliger til alle aldre og livssituationer og sørge for, at vores erhvervsliv udvikler sig på en måde, som passer til kommunen, udtaler formand for Plan- og Udviklingsudvalget, Marc Genning (V).

Aktuelt udgør parcelhuse næsten halvdelen af kommunens boliger. Der er ifølge Danmarks Statistik 10.500 parcelhuse i Greve Kommune, mens der er godt 5.000 rækkehuse og knap 5.700 etageboliger.

I flere af de store familieboliger bor der ifølge Greve Kommune nu kun 1 eller 2 ældre personer, der gerne vil flytte i noget mindre. Et større udbud af boliger på eksempelvis 100 kvm kan derfor fremme et generationsskifte i de eksisterende parcelhuse, som vil gøre behovet for at øge mængden af parcelhuse begrænset lyder det i planstrategien.

I områder, hvor man ønsker mere blandede boligformer, kan man give mulighed for rækkehuse og mindre boliger ved eksempelvis at nedsætte minimumskravene til grundstørrelser, lyder det videre.

"For de ældre borgere er det vigtigt at kunne bo længst muligt i eget hjem. Det kan understøttes, hvis der et udbud af ældrevenlige seniorboliger, der ligger centralt med god tilgængelighed til indkøb og andre daglige gøremål. Hvis de ældres behov tænkes ind i udformningen af byrum og forbindelser i lokalområdet, vil seniorboliger også kunne være ramme om et godt ældreliv, hvor man kan klare hverdagen selv uden hjælp", står der i planstrategien.

Overordnet forventes Greve Kommune at vokse med godt 3.800 nye borgere frem til år 2030. Foruden ældre over 80 år vil der især komme flere borgere i den erhvervsaktive alder. Det gælder især gruppen af 30-40 årige, hvoraf mange er børnefamilier. Det betyder flere børn i institutionsalderen og flere børn i den skolepligtige alder.

Samtidigt sker der et fald i gruppen af 41-55 årige, der typisk bidrager mest til kommunens økonomi. For at fastholde og tiltrække denne gruppe, kan man ifølge planstrategien overveje, at planlægge for særligt attraktive boliger for denne aldersgruppe. Antallet af unge mellem 16 og 29 år forventes at stagnere, hvilket til dels kan forklares med, at de søger uddannelse uden for kommunen.

Inden for erhvervsudvikling har Greves centrale placering i den regionale infrastruktur de senere år skabt vækst inden for produktionserhverv og ikke mindst logistik- og transport. Fingerplan 2019 udlægger
et nyt erhvervsområde til logistik- og transport i ”det indeklemte areal” mellem Køge Bugt Motorvejen og København – Ringsted banen. Når det er udnyttet, vil det ifølge planstrategien ikke være muligt at finde nye arealer, der kan rumme de pladskrævende logistik- og transportvirksomheder og de store produktionsvirksomheder. Derfor må væksten på længere sigt baseres på mindre arealkrævende erhverv.

Bygge- og anlægsvirksomheder og byerhverv er blandt de mindre pladskrævende erhverv, der skaber mange nye jobs i Greve.

De kommende års udvikling i Greve vil være centreret omkring Hundige Øst, Greve Marina, Greve Midtby, Mosede Fort og Mosede Havn samt Askerød og Gudernes Kvarter.

Byrådet har sendt Planstrategi 2019 i høring frem til den 10. januar 2020.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den nye Planlov KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Ny udbudslov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Stormflodssikring af by- og landområder

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Fremtidens betonbyggeri