En kombination af lav rente, solidt opsving med høj beskæftigelse, stigende indkomster og høj opsparing er ifølge boligøkonom årsagerne til de få tvangsauktioner, som 2021 indtil videre har budt på.

Med 117 tvangsauktioner i september mod 124 i august 2021 er antallet af tvangsauktioner faldet med 6 procent den seneste måned, når der korrigeres for normale sæsonudsving. Dermed har der indtil videre i gennemsnit været 123 tvangsauktioner om måneden i 2021.

Fortsætter det niveau året ud, skal man 14 år tilbage i tiden for at finde et år med et lavere månedligt gennemsnit, skriver Danmarks Statistik. Helt præcist skal man tilbage til inden finanskrisens begyndelse i 2007, hvor der i gennemsnit var 116 tvangsauktioner om måneden.

- Det rekordlave antal tvangsauktioner skyldes en kombination af lav rente, solidt opsving med høj beskæftigelse, stigende indkomster, høj opsparing – særligt under corona – og i langt det meste af landet også en lav boligbyrde, det vil sige boligudgifter i procent af disponibel indkomst, siger Bo Sandberg, boligøkonom i DI.

Lagerbeskatning af fast ejendom. Kurset afholdes den 30. september 2021.

- Det lave antal tvangsauktioner falder klart ned i den vægtskål, der stabiliserer boligmarkedet. Men omvendt er tvangsauktioner ikke en såkaldt ledende indikator. Dette nøgletal vil typisk reagere med betydelig forsinkelse, hvis der længere nede ad vejen viser sig udfordringer med terminer og betalingsevne på boligmarkedet. Det er der blot ikke så meget, der tyder på, kommer til at ske, siger Bo Sandberg, skatte- og boligøkonom i DI.

Med 213 tvangsauktioner havde Vestdanmark ifølge Danmarks Statistik flest tvangsauktioner i 3. kvartal, hvorimod Østdanmark havde 132 tvangsauktioner. Vestdanmark dækker over regionerne Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland, mens Østdanmark inkluderer regionerne Hovedstaden og Sjælland.

På landsplan blev der i september 2021 bekendtgjort tvangsauktioner over 98 enfamiliehuse, 9 ejerlejligheder, 3 sommerhuse, 4 landbrugsejendomme, 6 ejendomme med 2 eller flere lejligheder, 3 blandede beboelses- og forretningsejendomme, 1 ren forretningsejendom, 1 fabriks- og lagerejendom, 2 ubebyggede grunde og 11 ejendomme med anden bebyggelse.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i Jylland

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Ungdomsboliger på et modent marked

Den nye Planlov KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens