Nu har Fjernvarme Fyn taget første spadestik til det ambitiøse overskudsvarmeanlæg i Tietgenbyen. Anlægget, som bliver det største af sin art i Danmark, skal fremover forvandle overskudsvarme fra Facebooks datacenter til god fynsk fjernvarme.

Når anlægget sættes i kommerciel drift i starten af 2020, vil det levere grøn varme til cirka 6.900 odenseanske husstande.

Aftalen med Facebook blev underskrevet i sommeren 2017. Derefter fulgte modning og udbud af komponenter til varmepumpecentralen. Og nu er processen altså kommet så langt, at anlægsarbejdet kunne starte planmæssigt lige efter påske.

Varmepumpeanlægget får navnet Tietgenbyens Varmecentral. Og det placeres overfor Facebooks datacenter på M. P. Allerupsvej i Tietgenbyen.

Fjernvarme Fyn ligger allerede forrest i feltet, når det gælder udnyttelse af overskudsvarme. Og med det aktuelle projekt forstærkes førerpositionen yderligere.

Det skyldes ikke mindst projektets markant grønne profil. Det er nemlig en central del af aftalen med Facebook, at strømmen til anlægget skal stamme fra vedvarende energi. Derfor vil den producerede fjernvarme være CO2-neutral.

Idet Facebook leverer overskudsvarmen gratis, vil projektet skabe både et samfundsøkonomisk overskud og understøtte Fjernvarme Fyns ambition om konkurrencedygtige varmepriser.

Fjernvarme Fyn er bygherre, og Per Aarsleff er entreprenør på bygningerne.

Varmepumperne leveres af Johnson Controls, mens Rambøll er tilknyttet projektet som rådgiver.

Udover de mange tekniske detaljer er offentligheden også tænkt ind i projektet.

Forretningsudviklingschef Kim Winther fortæller: ”Et projekt af denne kaliber har en naturlig interesse i omverdenen. Derfor vil der blive etableret et besøgslokale på den nye varmecentral, hvor interesserede kan blive vist rundt. Vi er naturligvis stolte af projektets mange tekniske landvindinger og vil gerne give fagfolk, uddannelsesinstitutioner og andre interesserede et indblik”.

Det nye anlæg bliver således også et udstillingsvindue, hvor udenlandske besøgende kan hente inspiration til den grønne omstilling. Besøgslokalet åbner sammen med centralen i 2020.


Relaterede konferencer

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Servitutter og lokalplaner KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Boligudvikling i Jylland

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligudvikling i København frem til 2030

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Stormflodssikring af by- og landområder