Facebook har nu bekræftet, at man vil opføre 2 store datahaller på samlet 56.500 kvm plus en administrations- og logistikbygning og en række tekniske anlæg i Odense. Byens borgmester slår fast, at man nu får travlt med at udvikle nye erhvervsgrunde.

Facebook har på et pressemøde bekræftet, at et nyt datacenter er undervejs i Odense. Det samlede projekt omfatter blandt andet 2 datahaller, som hver bliver mere end 25.000 kvm samt 6.500 kvm administrationsbygning. For Facebook er der derfor tale om en omfattende investering, og forud er gået en grundig afsøgning af en række lokationer både i Danmark og i flere andre lande. Når valget er faldet på Odense, er det ifølge Facebook, fordi Odense har unikke erhvervsvenlige forhold kombineret med en attraktiv adgang til bæredygtige energi.

- Det viser, at vi som by har momentum, og at vi er på rette vej, sagde Odenses nytiltrådte borgmester Peter Rahbæk Juel.

- Facebooks valg af Odense er en kæmpegevinst. I dag kan vi odenseanere godt tillade os at være stolte, men i morgen er det igen tiden til hårdt arbejde - for der er stadig lang vej. Vi ved fra Sverige og andre lande, at datacentre kan have en meget positiv effekt på den lokale økonomi og jobskabelse. Men vi ved også, at det kræver hårdt arbejde at nå i mål. I Odense står vi med 2 udfordringer. Vi skal sikre, at der er tilstrækkelig, kvalificeret arbejdskraft til alle brancher - lige fra byggebranchen til it- og robotbranchen. For vi mærker allerede øget efterspørgsel efter alt fra ingeniører til it-folk og håndværkere. Det bliver ikke nemt, men vi skal gøre alt for, at der er dygtige folk at ansætte her i lokalområdet, fortsatte han.

Samtidig slog han fast, at det er også vigtigt, at byens erhvervsliv gør sig klar til at gribe de muligheder, som nu opstår som følge af den amerikanske it-gigants investering. Men også blandt politikerne og embedsværket i kommunen venter der et stort arbejde forude.

NB! Odense - de store projekter. Konferencen afholdes d. 24. januar 2017.

- En anden udfordring er, at vi nu skal til at udvikle vores industriområder, for at sikre, at der fortsat er plads til erhvervsudvikling. Facebooks nye datacenter er på 56.500 kvm. Det er ikke så stort, når man bare ser det på billedet, men har man været i området, kan man se, at det svarer til knap 8 fodboldbaner. Og det gør, at vi er en situation, hvor vi med et enkelt byggeprojekt kommer i bekneb med erhvervsgrunde, så vi skal i gang med at udvikle flere erhvervsgrunde, sagde Peter Rahbæk Juel.

Odense er i gang med en stor transformation af byen. Det har ført til, at der fra 2012 til 2022 investeres minimum 40 milliarder kr. i byen. Der bliver blandt andet anlagt en Letbane gennem byen og bygget nye bydele ved havnen, i midten af byen omkring Thomas B. Thriges Gade og ved Syddansk Universitet, hvor der også skal bygges et nyt supersygehus. Men Facebooks kommende datacenter kan ifølge borgmesteren være skelsættende i byen.

- Hvis noget havde sagt for 5 år siden, at Facebook kom til byen, var der nok ikke mange, der havde troet på det. Men det er mit håb, at vi om 5 år vil se på dagen i dag, som dagen hvor transformationen af vores by for alvor tog fart, sluttede borgmesteren.

Det kommende datacenter forventes at skabe 150 permante jobs, når det sættes i drift fra år 2020. I byggefasen kan blive tale om op mod 2.000 ansættelser. Facebooks chef for datacentre i Europa, Niall McEntegart, slog på pressmødet fast, at det kommende datacenter som første af Facebooks datacentre vil blive drevet 100 procent af vedvarende energikilder.

- At bygge den teknologi, som binder verden og mennesker sammen er en kæmpe udfordring, og for at kunne løse den udfordring fortsætter vi med at udvide vores globale infrastruktur. Vi arbejder på hele tiden at gøre denne infrastruktur så effektiv, fleksibel og bæredygtig som muligt. Vores nye datacenter i Odense vil blive et af de mest avancerede datacentre i verden med alt det nyeste inden for den mest effektive OCP hardware og netværksteknologi – og det vil blive drevet af 100 procent bæredygtig energi, siger Niall McEntegart.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Stormflodssikring af by- og landområder

Hvordan vi får mere liv i bykernerne