EU-udvalg har udsendt advarsler og anbefalinger til ministre i 5 lande, hvor boligmarkedet er sårbart. Også den danske regering har fået et brev.

Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici (ESRB) har offentliggjort en række landespecifikke advarsler og anbefalinger i forbindelse med sårbarheder på boligmarkederne i de pågældende lande. Advarslerne er sendt til ministreren i Tjekkiet, Tyskland, Frankrig, Island og Norge.

- ESRB’s konklusioner er i overensstemmelse med vores egne analyser af boligmarkedet. Husholdningernes høje gæld og de høje boligpriser skaber sårbarhed i den norske økonomi. Udviklingen understreger vigtigheden i vores anstrengelser for at skabe en mere bæredygtig vækst og for at sikre, at bankerne er velpolstrede, siger den norske finansminister Siv Jensen.

Også de ansvarlige ministre i Danmark, Belgien, Luxemborg, Holland, Finland og Sverige har modtaget et brev fra ESRB med anbefalinger.

Det Systemiske Risikoråd vurderer fortsat, at risici er under opbygning i det danske finansielle system. Rådet henstillede i marts 2019 om en forhøjelse af den kontracykliske kapitalbuffer til 1,5 procent. 

NB! Ny ejendomsvurderingslov og ejendomsbeskatning fra januar 2020 - EKSTRA. Kurset afholdes d. 14. januar 2020.

Den nuværende situation i Danmark med økonomisk vækst, lave renter, høje aktivpriser og rigelig udlånskapacitet giver fortsat incitament til øget risikotagning. Konkurrencen om kunderne er skærpet, og det har medført lempede kreditstandarder hos mange kreditinstitutter, skriver rådet.

Når udviklingen i konjunkturen og ejendomspriserne vender, kan det ifølge rådet medføre større nedskrivninger og tab på bankernes udlån og dermed lavere indtjening. Da renterne allerede er på et historisk lavt niveau, skal institutterne forberede sig på en lavkonjunktur uden betydelige rentefald. Det er derfor vigtigt, at institutterne er robuste, inden udviklingen vender.

På boligmarkedet er priserne det seneste år fladet ud. Især for ejerlejligheder i hovedstadsområdet er væksten i både priser og aktivitet bremset op, men prisniveauerne er fortsat høje og understøttes af det meget lave renteniveau. Et større tilbageslag på ejendomsmarkedet kan have negative konsekvenser for institutterne, skriver rådet.

Rådet finder det derfor positivt, at væksten i boligpriserne er blevet mere afdæmpet. Udviklingen skal blandt andet ses i lyset af øget boligudbud og makroprudentielle tiltag, som fra januar 2018 har begrænset adgangen til risikable boliglån for husstande med høj gæld. Tiltagene har bidraget til at reducere opbygningen af risici fra nye lån.


Relaterede konferencer

Ungdomsboliger på et modent marked

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligudvikling i Jylland

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Fremtidens betonbyggeri

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter