EU-projektet ”Styrket erhverv i gadeplan” har styrket bymidterne i 4 sydfynske kommuner. Dansk Erhverv mener, at metoden kan bruges i hele landet.

300 virksomheder i gadeplan har fået et digitalt løft, og 4 sydfynske kommuner har fået byer med stærkere bymidter og handelsliv. Og samtidig har resten af landets kommuner fået en model til inspiration.

Sådan lyder konklusionen, efter socialfondsprojektet Styrket Erhverv i Gadeplan (SEIG) i 4 år har arbejdet med detailhandelen i Faaborg-Midtfyns Kommune, Ærø Kommune, Langeland Kommune og Svendborg Kommune. SEIG lukker med en afslutningskonference i København den 26. november, og resultaterne er markante:

300 virksomheder med 380 ledere og medarbejdere har været gennem individuelt tilpassede kompetenceudviklingsforløb med fokus på digitalisering.

Boom i Logistik- og industri-ejendomme - udvikling og investeringer. Konferencen afholdes den 20. april 2022.

Langt de fleste virksomheder – 84 procent har gennemført deres forløb. Og stort set alle - 95 procent - har oplevet at få nye kompetencer ud af det, viser projektets egen måling.

- Vi praler normalt ikke med tingene, men her har det været svært at holde hemmeligt, at vi har en succes, siger Tonni Hansen, borgmester i Langeland Kommune.

Han ser fremskridtet om aftenen, når han går fra rådhuset og gennem sin kommunes største by, Rudkøbing. Der er lys i alle butiksvinduer og ingen tomme butikslokaler, som ellers prægede bybilledet for blot et par år siden.

Middelfart: De store projekter. Konferencen afholdes den 5. maj 2022.

- Hvilken anden provinsby med 4.500 indbyggere kan levere det?, spørger borgmesteren retorisk

Målsætningen for SEIG er todelt: Det er dels et byudviklingsprojekt, der har sigtet på at udvikle stærke bymidter i de 4 kommuner. Samtidig var det et ønske – blandt andet fra Dansk Erhverv - at projektet henvendte sig til en bred målgruppe af erhverv primært beliggende i handelsbyerne.

- Virksomheder i gadeplan er traditionelt svære at rekruttere og fastholde. De er mikrovirksomheder, ofte er de lavt digitaliserede og mangler strategisk retning, og det er ikke nemt at komme igennem med nye projekter hos dem. Det betyder, at selv små økonomiske gevinster gør en stor forskel for disse virksomheder. Det kan simpelthen være forskellen mellem liv og død, siger projektleder Helge Padegaard, Svendborg Kommune.

SEIG tilbyder helt konkrete forløb til virksomhederne: Overskuelige handlingsplaner udarbejdet sammen med en SMV-konsulent, timer med en ekspertmentor, digital kompetenceudvikling samt netværk.

Kæmpesucces på Ærø
På Ærø har cirka 70 virksomheder deltaget, og projektet har været ”en kæmpesucces", siger turist- og erhvervschef Chris Hammeken.

- Projektet har både udviklet virksomhedernes fysiske butikker og brugen af webshops, sociale medier og lignende. Vores detailhandel er kommet op på et nyt bevidsthedsniveau, siger han.

Dansk Erhverv: Brug det i hele landet
Projektet er fulgt nøje af Dansk Erhverv, og underdirektør Niels Milling, der sidder i styregruppen, ser et stort potentiale i projektets metoder.

Udvikling af ferieboliger og ferieparker - regler, nye projekter og finansiering. Konferencen afholdes den 8. september 2022.

- SEIG har med sin særlige tilgang vist, at det er muligt at rekruttere og fastholde målgruppen, og at der med digitale kompetenceløft kan skabes øget omsætning og flere ansatte. Resultaterne taler for sig selv, og det er oplagt at bruge metoderne i hele landet, hvor købstæder i tilsvarende situation har brug for udvikling, siger Niels Milling.

Om ”Styrket erhverv i gadeplan” (SEIG)
SEIG forbedrer digitale kompetencer hos medarbejdere og ledere inden for eksempelvis e-handel og digital markedsføring. 380 ansatte fra 300 virksomheder i gadeplan i 4 sydfynske kommuner har deltaget.

Den langvarige lukning af detailhandelen, restauranter og hoteller under coronakrisen har skabt yderligere behov for indsatsen, herunder blandt andet 1:1-vejledning, mentorer og netværksaktiviteter.

Projektet har et samlet budget på 19,7 millioner kr., hvoraf 9,8 millioner kr. kommer fra EU’s Socialfond. SEIG begyndte i november 2017 og slutter i december 2021.

Operatør: Svendborg Kommune. Vigtigste partnere: Faaborg-Midtfyn Kommune, Ærø Kommune, Langeland Kommune. Desuden de lokale erhvervsforeninger, Dansk Erhverv og HK Handel.

Læs mere om projektet i Erhvervsstyrelsens projektdatabase

Læs mere om ”Styrket erhverv i gadeplan” på projektets hjemmeside


Relaterede konferencer

Fremtidens betonbyggeri

Den nye Planlov KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS