EU mener ikke Danmark har indført Udbudsloven korrekt og derfor har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, KFST, nu sendt EUs krav om 49 ændringer af udbudsloven i høring. Fra Danmarks side mener man dog kun, at det drejer sig om 13 punkter. 

Udbudsloven med EUs krav om ændringer vil træde i kraft 1. januar 2020 - hvordan den danske evaluering af Udbudsloven, som først kommer i foråret 2020, skal integreres, er endnu uklart. 

Det vigtigste for regeringen er dog:

* At vise stor velvilje, så der ikke bliver indledt en decideret retssag fra EUs side mod Danmark,

* Sikre at der ikke kommer et hav af klager og retssager fra udenlandske aktører, som mener de har tabt kontrakter over de sidste 3,5 år på grund af den mangelfulde Udbudslov.

Forløb

EU-kommissionen sendte den 25. januar 2019 klageskrivelsen til Danmark om mangelfuld implementering af direktiverne om offentlige udbud. 

Regeringen skrev den 21. marts 2019 til EU at: "Det er vurderingen, at den væsentligste del af de i åbningsskrivelsen opregnede bestemmelser er gennemført i dansk ret, men at der er en række bestemmelser, som kun er delvist gennemført eller ikke gennemført i dansk ret, hvorfor der bør ske yderligere præcisering for at sikre fyldestgørende implementering af direktivet. Det drejer sig om 13 forhold."

Efter en vurdering af EUs 49 punkter, er der nu sendt et lovforslag i høring med ændringerne af Udbudsloven. At det er en kedelig sag fremgår af høringsfristens placering i sommerferien: Fra den 10. juli-21. august.

Efter høringen vil ændringerne blive implementeret i et lovforslag til ændring af udbudsloven, som forventes fremsat i oktober 2019 når Folketinget åbner igen. Det bliver allerede i åbningsugen, for at vise, at Danmark tager det meget alvorligt.

Der er ifølge KFST hovedsageligt tale om, at dele af udbudsdirektivet er gennemført i lovbemærkningerne til udbudsloven i stedet for i selve lovteksten. Herudover er der 4 forhold, hvor ordlyden ikke stemmer helt overens med ordlyden af udbudsdirektivet samt 3 delbestemmelser fra direktivet, der ikke kom med i udbudsloven. Det er KFSTs vurdering, at disse bestemmelser alene har en begrænset rækkevidde og betydning.

Udbudsloven blev vedtaget den 19. november 2015 med ikraftræden den 1. januar 2016.

 


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Boligudvikling i Jylland

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Aalborgs massive udviklingsprojekter