Frem mod 2020 skal Esbjerg udvikle sig til Danmarks 'Energimetropol' og det 3. vækstcenter i landet ved siden af Hovedstadsområdet og Østjylland, lyder en strategi, som byrådet har besluttet. Det sætter gang i ejendomsmarkedet, hvor efterspørgslen er stigende.

Esbjerg Kommune fremlagde for nylig Vækststrategi 2020, hvor kommunen i samarbejde med Esbjerg Erhvervsudvikling vil udbygge kommunens position som EnergiMetropol til et reelt vækstcenter.

Planen omfatter mål om at fordoble antallet af energivirksomheder og energiarbejdspladser frem mod 2025, øge kommunens indbyggertal med 4.500 til 120.000, samt øge antallet af studerende til 10.000. Visionen er, at Esbjerg skal være Danmarks 3. vækstcenter.

- Det er kæmpe tal. Det svarer til omkring 250 nye energivirksomheder på 10 år. Det bevirker, at der kommer borgere, pendlere og et større pres på de eksisterende erhvervsejendomme, siger erhvervschef Kristian B. Drejer hos Esbjerg Erhvervsudvikling.

Allerede nu strømmer store, mellemstore og små virksomheder til Esbjerg for at være med i satsningen på offshore- og vindmølleindustri. Mange mindre og mellemstore firmaer søger til Esbjerg i slipstrømmen af flere store danske og udenlandske virksomheder, der allerede har etableret sig i byen. Også forskellige servicevirksomheder, for eksempel i rekrutteringsbranchen, ser mulighederne.

Esbjergs tiltrækningskraft kan derfor også mærkes på ejendomsmarkedet med stigende efterspørgsel på erhvervslokaler og -ejendomme, fortæller Behrend Behrendsen, indehaver af Home Erhvervscenter, Jylland Syd.

- Generelt er der en suveræn positiv udvikling i erhvervslivet i Esbjerg. Det er især offshore og vindmølleindustrien, der vokser hastigt, og alt fra håndværksvirksomheder til specialvirksomheder, der er rettet mod offshoreindustrien, kommer til byen for at være med, siger Behrend Behrendsen.

- Der er størst efterspørgsel på havnen, men fordi det efterhånden er svært at finde optimale lokaler på havnen, retter interessen sig mod andre områder. Det er ikke alle virksomheder, der har et lige stort behov for at ligge på selve havnen, fortsætter Behrend Behrendsen.

Han nævner Kjersing som et af de områder, der er interesse for. Kjersing ligger i den nordøstlige del Esbjerg og tæt på motorvejen.

- Interessen er så stor, at vi lige nu mangler lokaler specielt i Kjersing-området, hvor vi har mange forespørgsler på lokaler op til 3.000 kvm, siger Behrend Behrendsen.

NB! Byudvikling for 23 milliarder i Esbjerg. Konferencen afholdes d. 9. april 2015.

Efterspørgslen efter erhvervsejendomme har sat gang i nybyggeriet. Erhvervschef Kristian B. Drejer nævner 10 store danske og udenlandske virksomheder, som alle har etableret sig Esbjerg med nybyggede domiciler. Det drejer sig blandt andet om Maersk Olie og Gas, Dong, Halliburton, Semco og Blue Water Shipping.

I Kjersing har virksomheden Welltec etableret en helt ny produktionsvirksomhed til robotteknologi til offshore. I juni tog Hytor 1. spadestik til sit nye domicil, og Rambøll bygger også nyt.

I den nordlige del af Esbjerg er erhvervsparken "Next Step City" under udvikling. Den skal være hjemsted for virksomheder, der arbejder med intelligente energisystemer, klima og højhastighedsinternet. Behrend Behrendsen mener, at det endnu er for tidligt at sige noget sikkert om, hvordan de mange nybyggerier kommer til at påvirke ejendomsmarkedet.

- Generelt er der stor byggeaktivitet i Esbjerg-området, men vi har ikke helt fået effekten at se endnu, fordi de ikke er færdigbyggede, siger han.


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Ungdomsboliger på et modent marked

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Boligudvikling i Jylland