Efter 30 år som rådgiver i energisektoren tog Jan Nielsen sin egen medicin. På baggrund af alle de råd han gennem årene har givet til andre, har han fået opført sit eget energioptimerede hus i Risskov i Aarhus. Kilowattforbruget udgør 1/5 af det typiske danske parcelhus.

I Risskov udenfor Århus bor Jan Nielsen sammen med sine kone, Bente. Jan har arbejdet i energisektoren i næsten 30 år, og som projektchef i det klimavenlige energiselskab Modstrøm rådgiver han hver dag almindelige danskere i energirigtigt energiforbrug. Da Jan for 2 år siden besluttede sig for at bygge et nyt energioptimeret hus, valgte han derfor at tage sin egen medicin. I det nye hus har han samlet al den viden og alle de løsninger, han gennem årerne har anbefalet til andre.

- Før boede vi i en 3-etagers murermestervilla, som vi havde renoveret og energioptimeret. Men selv om vi havde gjort meget, kan man ikke gå hele vejen i et ældre hus, og jeg havde længe haft lyst til at se, hvor meget jeg rent faktisk kunne energioptimere, hvis jeg startede helt forfra, fortæller Jan Nielsen.

NB! Certificering - nye krav i Byggeloven. Afholdes d. 29. november 2017.

Da Jan startede i energisektoren i 1985 var begreber som solceller og varmepumper stort set ukendte. Siden er der sket en enorm teknologisk udvikling. I takt med at energikravene i de statslige bygningsreglementer er blevet skærpet, er leverandører og fabrikanter blevet bedre til at udvikle energivenlige løsninger. Også private forbrugere har fået helt nye muligheder for at tænke energirigtigt både i det daglige og i forbindelse med større energioptimeringer. Det forklarer Jan Nielsen.

- I dag er prisen på en LED-pære 1/3 af, hvad den kostede tidligere, og det store fokus på standby-forbrug har faktisk betydet, at flere producenter i dag udvikler apparater med et lavt standby-forbrug. Samtidig er større energiforbedringer i hjemmet blevet nemmere at tilvælge. Vi kan for eksempel efterisolere ved at sprøjte isolering i murerne, mens en investering i markedets mest effektive energivinduer en relativt lille merinvestering, siger han.

I takt med at markedet for energirigtige løsninger har udviklet sig, er det dog også blevet mere udfordrende at orientere sig i som forbruger. ABC-mærkningen af elektroniske apparater har gjort det nemt for private at vælge energirigtigt i det daglige, men hvis man eksempelvis overvejer at opføre et energioptimeret hus eller at lave energiforbedringer i det eksisterende, mødes man i dag af et utal af muligheder, reglementer og begreber.

Et energirigtigt hus til den brede befolkning
Som projektchef hos Modstrøm inspirerer Jan hver dag almindelige danskere til at foretage energirigtige valg i det daglige. Da han planlagde sit kommende energioptimerede hus, gik han derfor pragmatisk til værks. Målet var ikke en radikal specialløsning, men derimod at finde en god samlet løsning, der fungerede.

NB! Jylland: Certificering - nye krav i Byggeloven. Afholdes d. 31. januar 2018.

- For mange år siden var jeg med til at indføre, at energiselskaberne ikke blot skulle sælge energi, men også rådgive kunderne aktivt om deres energiforbrug. Der findes selvfølgelig en lille gruppe, der gerne vil nørde i energioptimering, men for mig har det altid været mest interessant, hvordan vi får den brede befolkning med. Hos Modstrøm er det vigtigt, at vi inspirerer til løsninger, der kan lade sig gøre umiddelbart, og den tilgang ville jeg gerne overføre til mit husprojekt, fortæller Jan Nielsen.

Helhedsløsning gav nye muligheder
Udgangspunktet for Jans hus er et typisk typehus, som han energioptimerede i samarbejde med producenten. Tidligere bestod energioptimeringen oftest i at isolere for at holde på varmen, men nye huse er i dag så velisolerede, at ventilation med genanvendelse af varmen er den afgørende faktor, når man ønsker at spare på energien.

- Hvis man vil holde energiforbruget nede i nybyggeri, er det vigtigt at være opmærksom på kølingsmulighederne i sommerperioden. Jeg fik derfor installeret ovenlysvinduer i huset, som automatisk åbner, når temperaturen overstiger 23 grader, og det var faktisk en løsning, som også producenten af typehuset kunne se mulighederne i, siger Jan Nielsen.

- Selvom mange producenter og håndværkere i dag er opmærksomme på energioptimering, er de ikke altid opdaterede på alle nye mulighederne, ligesom de ikke nødvendigvis har det overblik, der sikrer de bedste helhedsløsninger. Min baggrund gjorde, at jeg kunne udfordre producenten, og det gav helt nye muligheder. For eksempel kendte jeg til et nyudviklet jordvarmeanlæg, der har en virkningsgrad så høj, at det faktisk er en billigere løsning end fjernvarme, så det valgte vi selvfølgelig at installere, fortsætter han.

Energioptimeringen skal fungere i det daglige
Uanset om man i dag ønsker at energioptimere sit hus eller ligefrem overvejer at opføre et helt nyt energioptimeret hus, er det dog ikke nødvendigt at være specialist på feltet. Det afgørende er at opsøge en energirådgiver eller på anden vis få den rette vejledning. Ifølge Jan Nielsen betaler det sig nemlig at investere i rådgivning, da det sikrer, at man ender med en løsning, der både betaler sig og fungerer i det daglige.

NB! Jylland: Bygningsreglement 2018 - BR18. Afholdes d. 28. februar 2018.

- Hvis man gør det rigtige fra starten, så får man en løsning, der er korrekt dimensioneret og velfungerende. Funktionerne i vores hus er sat på nogle automatiserede standardindstillinger, så vi ikke skal tænke over energioptimering i det daglige. For pointen er jo, at energioptimering slet ikke skal bemærkes, når det fungerer, siger Jan Nielsen.

- Det kan sammenlignes med, når du i dag sætter dig ind i en bil. I den situation tænker du jo ikke over, at bilen er et højteknologisk produkt, der er blevet optimeret gennem årtier. Du kører bare, og det er det samme forhold, som vi skal have til energioptimering. Det skal bare fungere, påpeger han.

I dag bruger Jans energihus cirka 5.500 kilowatt om året til el og varme. Det er en 1/5 af det gennemsnitlige forbrug i et typisk dansk parcelhus, der ligger på cirka 25.000 kilowatt årligt.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Aalborgs massive udviklingsprojekter