Salget i det danske marked af erhvervs- og investeringsejendomme var i 1. halvår 2019 omkring 19 milliarder kr. Til sammenligning var volumen 30 milliarder kr. i samme periode sidste år.

En nylig undersøgelse viser, at de danske pensionskasser planlægger at øge deres eksponering mod investeringsejendomme med over 60 milliarder kr. Der registreres samtidig en stor efterspørgsel fra udenlandske investorer. Alligevel er transaktionsvolumen faldet med 40 procent i forhold til 2018, en udvikling, som har kunnet registreres i det fleste europæiske markeder.

- Der var forskellige indikatorer på, at volumen ville falde, så det kommer ikke bag på os. Specielt har der kunne registreres en opbremsning inden for boligsegmentet, hvor investorerne er bekymret for det høje omfang af nybyggeri og er lidt mere tilbageholdende med at investere i projekter. Også usikkerheden omkring en mulig opstramning af Boligreguleringslovens § 5, stk. 2 har haft en negativ indflydelse på transaktionsvolumen, idet flere større transaktioner er sat på hold, siger Peter Winther, administrerende direktør i Colliers.

- En yderligere forklaring er, at vi ikke har set så mange af de helt store porteføljetransaktioner i år, det er dem, der virkelig flytter noget. Når det så er sagt, så ser vi med en vis optimisme på resten af året, selv om vi er overbeviste om, at vi ikke når samme transaktionsvolumen som i de senere år, siger uddyber han.

NB! De nye finansieringsløsninger for ejendom. Kurset afholdes d. 24. september 2019.

- Med et fortsat meget lavt renteniveau vil både dansk og international pensionskapital fortsat efterspørge investeringsejendomme. Men markedet er udfordret af, at investorerne efterspørger sikre investeringer med meget lav risiko, og udbuddet af investeringsejendomme af højeste kvalitet er begrænset, siger Peter Winther.

Peter Winther forudser, at nettostartafkastet på core (absolut førsteklasses) ejendomme vil være nedadgående, og at investorerne vil blive endnu mere selektive i en søgen efter kvalitet. Der vil også være investorer til mere risikofyldte investeringer, men risikoviljen har den senere tid været aftagende, både hos investorerne og i den finansielle sektor.

Colliers registrerer, at de udenlandske købere fortsat søger mod Danmark. De udenlandske købere tegnede sig i 1. halvår af 2019 for godt 40 procent af den samlede volumen af transaktioner over 100 millioner kr.

- De tyske pensionskasser har været meget aktive i flere år. Men vi ser flere og flere investorer fra Fjernøsten, primært Korea og Japan. De ser Danmark som en "sikker havn" med et attraktivt afkast i forhold til finansieringsrenten, og jeg vurderer, at vi vil se meget mere til netop denne købergruppe også fremadrettet. De efterspørger store enkeltinvesteringer inden for både bolig, kontor og logistik, slutter Peter Winther.


Relaterede konferencer

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS