Byrådet i Aarhus ønsker at bevare byens kulturhistoriske værdier, og der skal derfor iværksættes en gennemgang af de centrale kvarterer med SAVE registreringer og udpegninger af kulturmiljøer, hvor der fremover skal være skærpede retningslinjer for nybyggeri.

Ifølge Århus Stíftstidende var der onsdag den 3. april 2019 bred opbakning fra et flertal af partierne i byrådet til et forslag fra Enhedslisten om, at kommuneplanens rammeområder i Aarhus midtby skal revurderes med henblik på sikring af kulturhistoriske, karakteristiske og værdifulde bygninger og miljøer. Aarhus midtby indeholder – endnu - sammenhængende bymiljøer af høj kvalitet, og disse skal bevares, lyder det i forslaget.

- Vi ser i næsten alle lokalplansager, at der laves lokalplantillæg, så vi er ude og røre ved kommuneplanens rammer. Det er en uheldig måde at arbejde på, fordi det er undtagelse på undtagelse. Borgerne har vel en forventning om, at kommuneplanen gælder, sagde Keld Hvalsø (EL) ifølge Århus Stiftstidende.

Rådmanden for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, mente ifølge avisen, at det var et udmærket forslag.

- Men bevarelse udelukker ikke, at vi fortsat kan udvikle byen og bygge tættere. Jeg synes, vi allerede har fokus på kulturmiljøer. I Kommuneplan 2017 er den kulturhistoriske redegørelse også opdateret. Vi er ved at opdatere planen for Øgadekvarteret, og har tidligere fortaget nye registreringer af de bevaringsværdige bygninger på en del af Frederiksbjerg, sagde han ifølge Århus Stiftstidende, inden forslaget blev derefter sendt videre til nærmere behandling i magistraten.

NB! Jylland: Planloven med fokus på lokalplaner og nyeste ændringer. Konferencen afholdes d. 4. september 2019.

Også et forslag til Aarhus Kommunes kommende planstrategi (PDF) var på dagsordenen. Af den fremgår det, at Aarhus Kommune har fået 8.000 nye boliger i perioden fra den 1. januar 2014 til den 31. december 2017.

Aktuelt er der 1,6 millioner kvm lokalplanlagte arealer og 6 millioner kvm kommuneplanlagte arealer til rådighed for nyt boligbyggeri på bar mark. De lokalplanlagte arealer har plads til knap 3.400 familieboliger og knap 600 små boliger. Der er desuden plads til 20.000 boliger i byomdannelsesområderne, og derudover kan bygges i vækstakserne samt fortættes yderligere, lyder kommunens vurdering.

Samlet set er der dermed plads til mere end 50.000 nye boliger inden for rammerne af Kommuneplan 2017 – på bar mark og i den eksisterende by – og at der skal fortsat bygges cirka 2.000 boliger om året for at følge med udviklingen i befolkningstal og demografi.

Gennem de seneste 4 er Aarhus Kommune vokset fra 323.400 til 341.400 indbyggere. Det er en tilvækst på 18.000 eller 4.500 personer i gennemsnit om året.

Tendensen er stigende, og sidste år var tilvæksten på knap 5.000 personer. Dermed ser det ud til, at kommune kan nå sin ambition om, at at have 375.000 indbyggere i 2030 og 450.000 indbyggere i 2050.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Ny udbudslov KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter