Undersøgelse med 22.800 studieboliger i København og omegn afslører, at mere end halvdelen af studieboligerne har en husleje fra 3.500 kr. eller derunder om måneden.

Den omfattende undersøgelse, der er foretaget af kbh-kollegier.dk, viser, at der er 11.622 studieboliger med en månedlig husleje på maksimalt 3.500 kr. Undersøgelsen bygger på tal fra i alt 22.841 studieboliger, fordelt mellem 230 afdelinger, hvilket betyder, at mere end halvdelen af boligerne ligger i den billige ende af huslejespektret.

I København er der 10 afdelinger, der udlejer boliger til under 2.000 kr. om måneden. Det drejer sig eksempelvis om de ældre kollegier: Elers Kollegium, Borchs Kollegium, Valkendorf Kollegiet og Scharlings Studiegaard.

- Det er selvfølgelig interessant, at så mange udbydere holder huslejen nede på dette niveau udenom det øvrige boligmarkeds generelle stigninger, fortæller Rasmus Berthu Damkjær, der står bag kbh-kollegier.dk.

I den modsatte ende findes eksempelvis Live Amager og Urban Rigger, hvor sidstnævntes husleje starter fra 6.950 kr. og går op til 9.750 kr. plus forbrug på 675 kr.

- Vores undersøgelse viser, at de fleste studieboliger i København er til at betale med SU’en – især hvis man medregner boligstøtte. Dog er spændet mellem de billigste og dyreste studieboliger ret stor, bemærker Rasmus Berthu Damkjær.

Ny trend: Små boliger. Konferencen afholdes den 21. januar 2021.

For studerende begynder det at blive svært at leve af SU’en alene, hvis udgiften til husleje overstiger 3.500 kr. om måneden. Her er det dog vigtigt at huske på, at mange af de studieboliger, der har en husleje på 3.500 kr. og op efter ofte indeholder eget køkken, hvilket gør det muligt at søge boligstøtte. Dermed kan lejemål, der ellers ville springe budgettet for studerende faktisk være til at betale. Undersøgelsen viser desuden at der findes 5.507 studieboliger med en husleje på 3.501-5.000 kr. per måned.

Huslejen blandt mange af de nybyggede studieboliger, er markant dyrere end gennemsnittet. Der findes 2.054 studieboliger til en månedlig husleje på mere end 6.500 kr. Faktisk er det 10 ud af 15 afdelinger, der har studieboliger med en husleje på +8.001 kr., som er bygget mellem 2016-2020. Der er altså et signifikant sammenfald mellem en høj husleje og nybyggede afdelinger.

Undersøgelsen rummer ligeledes en oversigt over antallet af afdelinger i Københavns Kommune (inklusive Frederiksberg, Dragør og Tårnby). Her viser det sig, at Amager har udskilt sig, som følge af mange byggerier i de seneste år. På Amager er der lige nu 39 afdelinger. Herefter følger Nørrebro med 29 afdelinger. Overraskende er det måske også, at der faktisk er 20 afdelinger i København K – samt at det er herinde den billigste husleje findes.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i København frem til 2030

Den nye Planlov KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Fremtidens betonbyggeri