I marts 2016 solgte Danske Bank sit hovedsæde på Holmens Kanal til skotske Standard Life for 1,4 milliarder kr. I samarbejde med Capital Investment og Årstiderne Arkitekter er det skotske livsforsikringsselskab i gang med at udvikle ejendommen, idet Danske Bank forventes at flytte til Postgrunden efter 2021.

Danske Banks hovedkvarter ved Holmens Kanal og den østlige del af Laksegade omfatter i alt 14 bygninger på adresserne Holmens Kanal 2-18, Laksegade 6-8 og 7-11 samt Asylgade 1, Vingårdsstræde 3 og Bremerholm 37. Standard Life købte bygningskomplekset med en beliggenhed ved metrostationen på Kgs. Nytorv i marts 2016.

Ifølge Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning forventes bygningerne fraflyttet fra 2021, om end Danske Bank oplyser, at man endnu ikke har truffet en officiel beslutning om det.

NB! Moms og skat for byg og ejendom - nye regler og afgørelser. Kurset afholdes d. 5. september 2018.

I april 2016 kunne Byens Ejendom afsløre, at Danica lå i forhandlinger med en lejer til halvdelen af 105.000 kvm erhvervsbyggeri i det kommende udviklingsområde på Postgrunden, og ved et borgermøde den 15. august 2016 gav daværende ejendomsdirektør i Danica Ejendomme, Peter Mering, ifølge en beboergruppe udtryk for, at Danske Bank ville flytte i nye lokaler i området, som udvikles af Danica.

Dengang kunne bankens pressechef ikke bekræfte flytteplanerne, og det kan han over for Byens Ejendom stadig ikke. Netop derfor ønsker Capital Investment heller ikke at udtale sig om fremtidsplanerne for bygningskomplekset.

På et borgermøde, der blev afholdt i september 2017, gav en repræsentant fra Capital Investment dog ifølge et referat fra Indre By Lokaludvalg udtryk for, at Danske Bank som udgangspunkt bliver på Holmens Kanal indtil 2021 og muligvis længere, hvorefter de flytter til Postgrunden.

Det kan samtidig konstateres, at Standard Life har taget initiativ til at få sat gang i en politisk proces med henblik på at få plangrundlaget på plads til en omdannelse af det 40.000 kvm store bygningskompleks, som rummer 5 fredede bygninger og en række bygninger med høj bevaringsværdi, der stammer tilbage fra genopbygningen af København efter branden i 1795.

Udgangspunktet for omdannelsen er konceptet Nordic Design Village, hvilket omfatter et blandet bykvarter med butikker i stueetagen og boliger og erhverv på de øvre etager - primært i form af mindre lokaler. I forlængelse af handelslivet omkring Strøget og Kgs. Nytorv foreslås dele af Laksegade og Vingårdstræde, som løber langs sydsiden af Magasin, friholdt for biler.

Med respekt for områdets mange bevaringsværdige bygninger foreslås stueetagerne åbnet i et vist omfang mod gaden med større vinduespartier og flere indgange for at fremme handelslivet og oplevelserne i gadeplan.

- Vi vil gerne skabe et spændende kvarter, hvor de erhvervsdrivende har kvaliteter, der understøtter projektet. Der kan komme caféer og restauranter med 2-bevillinger, men vi ønsker umiddelbart ikke 5-bevillinger og et kvarter som Gothersgade, fortalte Nina Bang, arkitekt og partner i Årstiderne Arkitekter, på borgermødet i september.

NB! Finansiering af ejendom. Afholdes d. 5.-6. december 2017.

Parkeringshuset på hjørnet af Asylgade og Vingårdstræde vil som en del af udviklingen blive fjernet for at give plads til nyt byggeri med udadvendte funktioner i stueetagen og boliger på de øvre etager. I stedet vil der blive indrettet en parkeringskælder under byggeriet.

Den eksisterende bankbygning mod Bremerholm ombygges med blandt andet publikumsorienterede stueetager og løsrives fra den bevaringsværdige nabobygning, og den tilhørende plads ”Banktorvet”, som derved forbindes til Laksegade og Asylgade, omlægges og integreres bedre i kvarteret.

På borgermødet i september oplyste Nina Bang ifølge referatet fra Indre By Lokaludvalg, at et hotel også kan blive en del af planerne, men det er ikke afklaret. Det er endnu heller ikke afklaret, hvor store og hvilke typer boliger, der blive tale om, fordi bygningerne er meget forskellige.

- Vi er i dialog med kommunen om, hvilken boligmasse vi kan skabe. Priserne vil afspejle markedet for lejeboliger. Der er som udgangspunkt tale om et kvarter med bopælspligt, hvor der kommer liv i kvarteret. Typen af boliger er forventeligt relativt bred, da bygningerne er meget forskellige, oplyste Nina Bang ifølge referatet.

Teknik- og Miljøudvalget skal den 27. november 2017 tage stilling til planerne, og en endelig lokalplan for projektet kan blive vedtaget i oktober eller november 2018.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i Jylland

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens