I år har 18 kommuner enten nedsat eller helt fjernet dækningsafgiften. Det betyder, at virksomhederne i de kommuner tilsammen sparer 95 millioner kr., viser en ny opgørelse. Dansk Byggeri glæder sig over, at skatten på at drive virksomhed er på retur, og at den skatten er faldet med 1 milliard kr. de seneste 7 år.

37 kommuner hovedsagligt i hovedstadsområdet og de øvrige store byer sender i år deres lokale virksomheder en samlet regning på omkring 2,3 milliarder kr. i dækningsafgift. Regningen er dog 95 millioner kr. lavere end sidste år, fordi 18 kommuner har besluttet at nedsætte afgiften - heraf har 4 helt fjernet den. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.

NB! Nordhavnen - de næste faser 2017-2030. Konferencen afholdes d. 24. marts 2017.

- Der er selvfølgelig lang vej endnu, inden vi er afgiften kvit, men det går støt og roligt den rigtige retning. Der er dog stor forskel på, hvor meget eller hvor lidt kommunalpolitikerne skærer af afgiften. Brøndby har for eksempel kun sænket den med 0,1 promille, mens Kalundborg har fjernet de sidste 5 promille i et hug, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

- Det ses tydeligt, at kommunerne i hovedstadsområdet lukrerer på deres beliggenhed. De behøver ikke gøre sig umage, fordi virksomhederne kommer af sig selv eller endda på trods af, at skatterne er høje og erhvervsvenligheden halter. Det er en hovskisnovski attitude, som mange kommuner i Jylland ikke kan tillade sig, fordi de skal kæmpe lidt mere for at tiltrække nye virksomheder, tilføjer han.

Dækningsafgiften er en afgift på forretningsejendomme, og det er kommunerne selv, der beslutter, om de ønsker at opkræve afgiften eller ej. I 2011 var der 47 kommuner, der tilsammen opkrævede 3,3 milliarder kr. i dækningsafgift. I dag 7 år senere er der 37 kommuner, som tilsammen opkræver 2,3 milliarder kr. i dækningsafgift.

NB! Ørestad - nye planer og projekter. Konferencen afholdes d. 22. august 2017.

- En afgiftslettelse på en lille milliard kr. til erhvervslivet er meget positivt, og i de kommuner, hvor afgiften helt er bortfaldet, er det noget, som de lokale virksomheder har lagt mærke til og påskønnet. Mange kommuner har indset, at hvis de vil give virksomhederne de bedste betingelser for at skabe arbejdspladser og lokal vækst, så er det ikke vejen frem at sende den en ekstra skatteopkrævning, siger Torben Liborius.

- Der er stadig en ekstra regning på 2,3 milliarder kr., som 37 kommuner alene i år henter i de lokale virksomheders lommer. Penge, som virksomhederne kunne have brugt på at investere i maskiner, medarbejdere eller andre tiltag, som kunne komme lokalområdet til gode. Det håber jeg, at flere politikerne tager med i deres fremtidige overvejelser om denne beliggenhedsskat, siger han.

Se hvor meget din kommune opkræver i dækningsafgift her.
 
 
    


Relaterede konferencer

Boligudvikling i Jylland

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Stormflodssikring af by- og landområder

Fremtidens betonbyggeri

Ungdomsboliger på et modent marked

Den nye Planlov KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS