Trods coronavirus og store usikkerheder i markederne opnåede Cowi i 2020 det bedste driftsresultat og cash flow nogensinde.

Cowi kan se tilbage på et år, hvor virksomheden kom styrket igennem coronakrisen og skabte markant fremgang på en række nøgletal. Selskabet leverede et rekordhøjt driftsresultat på 350 millioner kr. (margin på 5,5 procent), hvilket er en fremgang på 65 procent i forhold til 2019.

Tilsvarende opnåede Cowi den stærkeste pengestrøm fra driftsaktiviteter, cash flow, nogensinde - på 754 millioner kr., hvllket næsten er en fordobling i forhold til 2019 og ny rekord for virksomheden. Omsætningen faldt med 3 procent til 6,43 milliarder kr., hvilket primært skyldtes frasalget af Cowis kortlægningsforretning samt den svækkede norske krone.

- Det har været et særdeles udfordrende år for både kolleger og mange af vores kunder. Men jeg er meget, meget imponeret og stolt over, hvordan mine kolleger har omstillet sig og kæmpet for Cowi i en krisetid. Det vidner om en enorm loyalitet og stærke værdier. Det har været altafgørende for, at vi er kommet så godt i mål, udtaler administrerende direktør i Cowi, Lars-Peter Søbye.

Et generelt øget og mere målrettet kunde- og markedsfokus, herunder en endnu stærkere prioritering af særligt udvalgte udbudsprojekter, har haft afgørende betydning for årets resultat og ordrebeholdningen.

- Vi har formået at vinde en række af de signifikante projekter, vi målrettet er gået efter; eksempelvis rammeaftalen for DSB’s Fremtidens S-bane og Houston Ship Tunnel Bridge i Texas. Samtidig fortsætter den positive udvikling med Arkitema, og vi har sammen vundet højtprofilerede projekter som eksempelvis udviklingen af Bosch’s nye, bæredygtige hovedkvarter i Ballerup, siger Lars-Peter Søbye.

Femern-byggeriet rundvisning. Den 9. september 2021.

- Det betyder også, at vores ordrebeholdning er steget med hele 327 millioner kr. til 4,3 milliarder kr., siger Lars-Peter.

I linje med COWIs fokus på udvalgte kernemarkeder investerede virksomheden i 2020 yderligere i sin tilstedeværelse i Storbritannien og Nordamerika.

- I Storbritannien ser vi nu for alvor effekten af de massive offentlige investeringer i blandt andet infrastruktur, der skal være med til at få gang i økonomien efter Brexit og nu også pandemien. Vi har aldrig haft så stor aktivitet som nu på det britiske marked, hvor vi er vokset med knapt 20 procent i det forgangne år, har ansat 60 nye kolleger og skal ansætte yderligere 80, siger Lars-Peter Søbye.

- Tilsvarende forventer vi, at der i USA - med Joe Biden ved roret - for alvor bliver sat handling bag ordene hvad angår massive investeringer i den nedslidte infrastruktur og hele den grønne omstilling, særligt inden for vedvarende energi. Vi oplever allerede nu en stigende forespørgsel i markedet, uddyber han.

Netop den grønne omstilling bliver den helt store vækstmotor for Cowi i de kommende år og giver anledning til positive forventninger både i 2021 og fremover.

- Pandemien kommer til at trække dybe spor for samfund og mennesker langt ind i 2021. Men samtidigt skaber de store megatrends - klimaforandringerne og urbaniseringen - hele tiden større og mere akutte behov for grøn omstilling og bæredygtige løsninger. I Danmark spiller Cowi for eksempel allerede en stærk rolle på en række ambitiøse Power-to-X-projekter, såvel som de kommende energiøer. Og efterspørgslen vil stige - på tværs af alle de sektorer, som Cowi og Arkitema opererer inden for, siger Lars-Peter Søbye.


Relaterede konferencer

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Boligudvikling i Jylland

Boligudvikling i København frem til 2030

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Ny udbudslov KURSUS