Esbjerg gør sig klar til fremtidens muligheder og udfordringer, og vil være Danmarks nye vækstcenter med 120.000 borgere i 2020. Byen skal således opnå en befolkningstilvækst på 1000 borgere om året og det er derfor vigtigt at fokusere på byggeri af boliger og erhverv.

Esbjerg har gennem de sidste årtier været gennem en massiv udvikling fra at have været en industriel fiskerby til i dag at være en ambitiøs motor indenfor udvikling af alternativ energi. Havneområdet, som tidligere har været konstrueret og anvendt til fiskeindustrien er i høj grad efterhånden blevet transformeret til at betjene særligt offshore-sektoren og de store havmølleanlæg. 

Esbjerg er unik, fordi man inden for en time kan nå storbyliv men også strande og andre attraktive naturområder. Desuden tilbyder Esbjerg uddannelser på alle niveauer. Esbjerg vil endvidere være Danmarks energimetropol og satser således stærkt på offshore-industrien og videnstunge arbejdspladser indenfor energi- og teknologisektoren.

Byens Ejendom vurderer, at der på sigt skal bruges 23 mia. kr. på byudvikling i Esbjerg.

Hør mere på:

Byudvikling for 23 milliarder i Esbjerg

09.00 Registrering og morgenkaffe

09.30 Velkomst

09.35 Overblik: Vision og prioriteter for Esbjerg

Esbjerg er i dag Danmarks EnergiMetropol og især førende center for offshore aktiviteterne i Danmark inden for både olie, gas og vind. 62% af arbejdsstyrken inden for offshore energi i Danmark er beskæftiget i Esbjerg. Denne position, som yderligere er blevet underbygget gennem optagelse i selskabet for de 20 vigtigste energibyer på verdensplan, skal fastholdes og udbygges og dermed danne grundlag for, at Esbjerg i stigende grad indtager positionen som Danmarks tredje vækstcenter. Hvordan skal Esbjerg udvikles frem mod 2020 i forhold til boliger, erhverv, infrastruktur mm. efter de givne forudsætninger?

10.00 Next Step City: Erhvervsbyggeri for 1.4 mia. kr.

Next Step City er Danmarks nye erhvervspark, som opføres ved Esbjerg. Der skal bygges i alt 70.000 kvm erhvervsbyggeri med plads til 3.000 arbejdspladser. Energiselskabet SE er både initiativtager, investor og lokomotiv i Next Step City og selskabet går selv forrest ved at opføre et nyt domicil i umiddelbar tilknytning til udviklingsområdet. Ideen bag erhvervsparken er at skabe en klynge af energiorienterede virksomheder. SE-domicilbyggeriet omfatter 10.500 kvm administration, 3.000 kvm lager og værkstedsfaciliteter, samt 7.500 kvm lagerareal. Derudover indrettes der velfærdsområder til at understøtte arbejdsmiljøet samt et 500 kvm innovationscenter, hvor iværksættere inden for energi, klima og kommunikation kan bo og benytte sig af SE’s ressourcer og faciliteter. Hvilken indflydelse vil Next Step City have for Esbjerg som regionalt vækstcenter?

10.25 Dokken og City Nord Retail Park: Udvikling og nybyggeri for 1.5 mia. kr.

Dokken er et privat byudviklingsprojekt, som omfatter udviklingen af ca. 76.000 kvm på Esbjerg Havn. Næste projekt er England House - et kontorbyggeri på ca. 20.000 kvm , som dermed bliver byens største og mest moderne af slagsen. I pipeline er også Dokken Tower – et kontor og hoteltårn som med sine 125 meter kan blive Danmarks højeste.
I området øst for det nuværende City Nord skal der etableres City Nord Retail Park med store detailhandelsbutikker, såkaldte megabutikker. Fuldt udbygget vil det nye indkøbsmekka omfatte godt 45.000 kvm. Esbjerg vil således inden for få år kunne være hjemsted for et af de største sammenhængende detailhandelscentre i Syddanmark.
Hvordan ser status og tidsplan ud for de to projekter? Hvilke udfordringer står man overfor?

• Bjarne Pedersen, Direktør , Pedersen Gruppen

10.50 Pause og networking

11.20 Nyt Semco-domicil til 400 mio. kr. sætter gang i Esbjerg Strand

Byggeriet af det nye Semco-domicil på ca. 14.000 kvm med plads til omkring 750 medarbejdere og 500 parkeringspladser er startskuddet til et af Esbjergs mest ambitiøse byggeprojekter i nyere tid. Det såkaldte Esbjerg Strand-projekt omfatter domicilbyggerier, lystbådehavn, grønne områder, søbad og kunstmuseum. Projektet vil binde havn og by tættere sammen og give virksomhederne rigtig gode muligheder til at etablere sig i Esbjerg. I første omgang går Esbjerg Kommune igang med at lave veje i området, ligesom kommunen sammen med Esbjerg Havn vil betale for en forlængelse af H. E. Bluhmes Vej med udfletning til Hjertingvej. Hvilke fordele ser Semco i at etablere sig i området og hvilke forventninger har man til Esbjergs udvikling på længere sigt?

• Steen Brødbæk, CEO, Semco Maritime

11.45 Karréen i Kongensgade: Nybyggeri til 300 mio. kr.

Karréen bliver et livligt og dynamisk centrum for hele bydelen omkring Kongensgade med inkluderingen af både erhverv og butikker. Projektet omfatter planer om opførelse af en såkaldt superkarré på ca. 12.000 kvm, som skal bestå af en indre bygningskerne i 2 etager i karréens midte og en omsluttende randbebyggelse i 3-7 etager samt et parkeringsanlæg i 1 etage under terræn og et butiksareal på ca. 3.000 kvm. Byggeriet opføres i etaper og Etape 1 indeholder ca. 30 lejligheder og udgør hjørnet ved Kongensgade/Englandsgade/Borgergade. Etape 2 vil være den nederste del at Borgergade. Hvordan er investeringen tænkt i forhold til befolkningstilvæksten i Esbjerg og hvordan ser status og tidsplan ud for projektet?

12.10 Psykiatrisk afdeling, Gl. Vardevej: Byggeri til 250 mio. kr.

Der har været gang i byggeriet på Gl. Vardevej et stykke tid, hvor Psykiatrien i Region Syddanmark er ved at ombygge Psykiatrisk Afdeling Esbjerg med en ny sportshal, nye døgnafsnit, akutmodtagelse og ny serviceafdeling. De nye bygninger skal være med til at skabe mere sammenhæng i behandlingen. Sammenhæng mellem ude og inde og mellem nyt og gammelt byggeri. Lys, tilgængelighed, aktivitet og helbredende arkitektur. Byggeriet er ikke et af de eftertragtede kvalitetsfondsprojekter, men er i stedet udelukkende finansieret af Region Syddanmark. Byggeriet omfatter i alt ca. 6.500 kvm nybyggeri og renovering samt modernisering af ca. 11.000 kvm og andrager en samlet byggesum på 250 mio. kr. Hvilke specielle elementer er indtænkt i byggeriet og hvilken indflydelse vil udvidelsen og renoveringen have for Esbjerg?

12.35 Spørgsmål og afslutning

12.45 Frokost


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Boligudvikling i København frem til 2030

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Fremtidens betonbyggeri

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS