Esbjerg Kommune har lige nu en masterplan for området Lysningen ved Vognsbølsparken nær bymidten i høring. Planen omfatter en fortætning af området med 30.700 kvm boliger og erhverv samt et 5.000 kvm højhus i området, hvor Esbjerg Conference Hotel ligger.

Det er området ved Stormgade og Spangsbjerg Kirkevej, hvor blandt andet uddannelsesinstitutionen Rybners, Ungdomsbo og Esbjerg Conference Hotel har adresse, der står over for en større overhaling. I samarbejde med Move Arkitektur har Esbjerg Kommune fået udarbejdet en masterplan, der både lægger op til nybyggeri samt renovering og nedrivning af eksisterende byggeri.

- Ud over den gamle Esbjerg Højskole omfatter området primært nogle grønne, relativt ubebyggede arealer. De ubebyggede områder er ret lette at gå til, men nogle af bygningerne, hvor højskolen ligger, skal rives ned, hvis der skal være plads til det nybyggeri, som masterplanen lægger op til, siger projektleder fra Esbjerg Kommune, Simon Bryderup Gaardsdal.

- Vi har været ude og lave en registrering af bygningernes stand samt en arkitektonisk vurdering af, hvordan de fremtræder i området. Om det enkelte bygninger så skal rives ned, vil der blive taget stilling til i hver enkelt konkret sag. Så vi er endnu ikke gået i dybden med, hvor meget der skal rives ned, tilføjer han.

NB! Kolding investerer 11 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 2. februar 2016.

Den gamle højskoles bygninger anvendes af Esbjerg Conference Hotel til kursusvirksomhed, ligesom konferencehotellet anvender 2 ud af 4 punkthuse i den syddøstlige del af området til værelser. De øvrige 2 punkthuse bruges af henholdsvis Rybners til studerende og af Ungdomsbo, som har indrettet kollegieboliger til udenlandske studerende. Området omfatter også det 8 etager høje Park Kollegiet, som tilhører Ungdomsbo.

Mens Park Kollegiet og Rybners ejer deres egne grunde, så er resten af området til gengæld kommunalt ejet. Der er således lagt op til, at området både skal udvikles af de aktører, som allerede er i området, samt af investorer udefra.

- Den masterplan, som vi har lavet, er lavet i samarbejde med dem, der allerede er i området i dag. Det er først på et senere tidspunkt, at vi skal have investorer på banen, hvis de kan se nogle muligheder i det her, siger Simon Bryderup Gaardsdal og påpeger, at Rybners ejer en ret stor del af området.

Masterplanen lægger op til, at der skal skabes et byområde med social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed. Der skal både opføres almene boliger og ejerlejligheder, som henvender sig til forskellige alders- og målgrupper. Simon Bryderup Gaardsdal slår dog fast, at meget kan ændre sig endnu, men målet er at skabe en levende bydel, som samtidig skal have en høj tæthed.

NB! Vejle - byudvikling for 11 milliarder 2016-2026. Konferencen afholdes d. 4. februar 2016.

- Ja, vi arbejder ud fra en overordnet strategi om at fortætte vores bymidte i Esbjerg. Det her er et bynært område, som oven i købet ligger attraktivt i forhold til mange andre steder, så vi opfatter det som en del af det overordnede område, hvor der skal arbejdes med fortætning, siger Simon Bryderup Gaardsdal.

Målet om at skabe en høj tæthed indebærer også, at der skal bygges relativt højt. En enkelt bygning kan blive op til 16 etager høj, mens der i øvrigt skal bygges i 6-8 etager langs Spangsbjerg Kirkevej.

- Den højeste bygning i masterplanen er placeret ud til krydset mellem Stormgade og Spangsbjerg Kirkevej, fordi det er det mest markante hjørne i området. Det er sådan et sted, hvor det vil have en ret stor signalværdi og fremstå som et landmark, som vil være synlig, når man kommer ind ad Stormgade mod Esbjerg. Det er bagtanken bag placeringen, siger Simon Bryderup Gaardsdal.

- De andre forholdvis høje bygninger ligger langs Spangsbjerg Kirkevej, hvor de kan få lov til at være relativt høje uden at genere med skyggevirkninger i resten af området, da de ligger længst mod nord. Samtidig er der længere inde på Spangsbjerg Kirkevej nogle bebyggelsesstrukturer, som de kan spille op til, så der skabes en fortsættelse af det høje byggeri, uddyber han.

NB! Jylland: Planloven - de nye regler og løsninger. Seminaret afholdes d. 27. januar 2016.

Der er endnu ikke taget stilling til, hvilken anvendelsesfunktion den 16 etager høje bygning skal have, men den ligger i samme område som Esbjerg Conference Hotel.

- Det kan både ende som hotelværelser eller ungdomsboliger eller noget andet. Men nu ligger det oppe i det område, hvor konferencehotellet ligger, så det ville selvfølgelig være oplagt med hotelværelser, så det knyttes til ECH’s funktion, siger Simon Bryderup Gaardsdal.

Området er disponeret som en række lysninger, der indeholder hver sin bebyggelsesgruppe mellem høje træer. De enkelte lysninger sammenbindes af en offentlig sti, der skal være et midtpunkt for ophold. Strukturen er valgt, fordi den giver mulighed for, at området bevarer sin karakter med bebyggelse i tæt relation til Vognsbølparken, men også fordi den giver mulighed for, at området kan udbygges i etaper.

Der kan endnu ikke sættes en dato på, for hvornår den fysiske udvikling af området kan sættes i gang. Masterplanen er i offentlig høring indtil den 31. december 2015, og herefter skal der lokalplanlægges for de enkelte projekter, inden spaden kan stikkes i jorden til det første byggeri.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Boligudvikling i Jylland

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Ungdomsboliger på et modent marked

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS