Efter klager fra Danmarks Naturfredningsforening har Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet truffet afgørelse om at byggeriet af en ny bydel Vejlands Kvarter på Amager Fælled i København skal indstilles.

Begge nævn har den 7. juli 2021 truffet afgørelse om at tillægge miljøfolks klager opsættende virkning i forhold til byggeriet. Det vil sige, at afgørelsen ikke er endegyldig.

Afgørelserne er begrundet med, at der efter oplysningerne i sagerne er et rasteområde for stor vandsalamander, som bliver fjernet ved realiseringen af projektet, står det i en pressemeddelelse udsendt af Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet. 

Indstillingen af byggeriet skal give klagenævnene tid til at vurdere de eventuelle miljøtrusler og indhente flere oplysninger om de trufne afværgeforanstaltninger.

Det er planen, at Vandsalamandrene skal indsamles og udsættes andre steder på Amager Fælled, og samtidig bygges et stendige for at holde padderne væk fra området. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er det dog ikke dokumenteret, om afværgeforanstaltningerne virker, selvom det er et krav ifølge habitats direktivet, at man skal dokumentere, at byggeriet ikke på noget tidspunkt vil reducere bestanden.

Nævnenes Hus forventer, at begge nævn vil kunne træffe afgørelse i sagerne inden udgangen af januar 2022.

I februar 2021 stemte et flertal i borgerrepræsentationen i København for en lokalplan, der giver udviklingsselskabet By og Havn mulighed for at gå i gang med at bygge på Lærkesletten.

Planen er at opføre et 219.000 kvm boliger, skole, daginstitutioner, plejehjem, serviceerhverv og butikker på Amager Fælled. Men i byggeplanerne er der ifølge Danmarks Naturfredningsforening ikke taget godt nok hensyn til stor vandsalamander, der er beskyttet efter EU's Habitats direktiv. Danmarks Naturfredningsforening har derfor netop klaget over byudviklingsprojektet til Miljø- og Fødevareklagenævnet.


Relaterede konferencer

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Boligudvikling i København frem til 2030

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne