Mandag den 27. marts 2017 fremlægger borgmester Jacob Bundsgaard og rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz udspillet til en ny kommuneplan for Aarhus, der som den første i byens historie lader den tætte by vokse uden for Ringgaden. Planen introducerer en række krav til et langt mere varieret udbud af boliger i hele kommunen.

Med den nye kommuneplan skal Aarhus blive en mere levende og tæt by, med bedre fremkommelighed og kortere afstande til service og byens tilbud.

- Vi kommer med et udspil til en kommuneplan, der tager afsæt i, at alle borgerne i Aarhus Kommune får en bedre by at bo i. Vi vil skabe mange flere levende bydele. Både ved at den tætte by i Aarhus for første gang nu skal vokse uden for Ringgaden, og ved at sikre, at de mange fritliggende bysamfund rundt om Aarhus får nyt liv og byfunktioner, de ikke har i dag. Vi sigter mod et Aarhus med 450.000 indbyggere i 2050, hvor naturen er lige så tæt på alle, som den er i dag, fordi byen bliver tættere og ikke breder sig ud i vores omgivende natur, siger borgmester Jacob Bundsgaard.

NB! Jylland: Den nye planlov. KURSUS. Seminaret afholdes d. 30. marts 2017.

Med kommuneplan 2017 vil den tætte by bevæge sig fra Midtbyen ud i områderne inden for Ringvejen og længere ud primært i en række prioriterede vækstakser langs letbanens etaper. Herunder de nye byer i Nye og Lisbjerg. Kommuneplanen forbedrer mobiliteten i byen ved at udpege vækstakserne, hvor der er planlagt højklassede kollektive trafikløsninger som for eksempel letbane, og hvor der er gode cykelforbindelser mellem de mange boliger og arbejdspladser.

Kommuneplanen tager som den første nogensinde også fat på at skabe et mere varieret udbud af boliger. Sidste år besluttede Aarhus Byråd, at der skal være almene boliger i alle dele af byen, og med kommuneplan 2017 udvides indsatsen til at sikre flere familieboliger i den tætte by og større mangfoldighed i boligudbuddet i forstæderne.

NB! Aarhus Nord - investeringer og byudvikling 2017-2027. Konferencen afholdes d. 31. oktober 2017.

Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø, understreger, at det er vigtigt, at boligudbuddet er varieret i hele Aarhus.

- Vi gør en stor indsats for at skabe boliger til unge, og for at skabe boliger i hele byen, som er til at betale. Nu tager vi endnu et skridt mod en mere blandet by ved at kræve, at der bliver bygget en vis andel af familieboliger i de store områder inden for Ringvejen, hvor næsten alle boligerne er små. Vi skal skabe gode vilkår for familierne, og vi skal kunne tilbyde, at børnefamilier kan finde en god bolig, uden at skulle flytte ud af byen eller helt ud af kommunen, siger rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz.

NB! Ungdomsboliger i Jylland 2017-2027. Konferencen afholdes d. 23. maj 2017.

De fritliggende bysamfund rundt om Aarhus skal have større variation i boligudbuddet, mere levende centre og stationsområder, og over alt i kommunen skal der være større fokus på at skabe gode bymiljøer og en høj arkitektonisk kvalitet. De skal have større variation i boligudbuddet, mere levende centre og stationsområder, og over alt i kommunen skal der være større fokus på at skabe gode bymiljøer og en høj arkitektonisk kvalitet.

Planen anviser muligheder for at skabe en grønnere by, hvor parker og rekreative områder giver flere tilbud og muligheder til alle. Der stilles med planen krav om grøn merværdi ved byggeri og anlæg og et øget beskyttelseshensyn i forhold til byens træer. I det åbne land åbner planen mulighed for skovrejsning hele vejen rundt om byen.

NB! Jylland: Højhusbyggeri - fordele og udfordringer. Konferencen afholdes d. 20. april 2017.

En række erhvervsområder bliver sikret mod at blive omdannet til boliger, så Aarhus kan huse de 2.000 nye arbejdspladser om året, som byrådet har som mål. Det drejer sig blandt andet om arealer i Viby, Vejlby og i Tilst.

Byrådet behandler første gang udkastet til Kommuneplan 2017 den 5. april 2017. Det forventes, at byrådets forslag til kommuneplan er i offentlig høring fra første juni til slutningen af august 2017.


Relaterede konferencer

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Boligudvikling i København frem til 2030

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND