Med en befolkningstilvækst på 1.000 nye borgere hvert år, ligger Horsens Kommune helt i top som bosætningskommune, og det nuværende indbyggertal på 87.736, hvoraf 56.536 bor i Horsens by, vil i 2026 være på 97.000. Det skaber høj aktivitet inden for byggeriet, men byen skal udvikles med øje for kvalitet.

Horsens er Danmarks 8. største by, men gennem de seneste 10 år har byen oplevet så stor befolkningstilvækst, at den står på spring til at overhale Kolding og Randers og blive landets 6. største by. Ifølge Danmarks Statistik forventes alene Horsens By at have 67.000 indbyggere om 10 år, hvilket er 8.000 flere end i dag.

Det var da også en tilfreds borgmester Peter Sørensen, som kunne byde godt 100 deltagere velkommen til konferencen "Horsens investerer 12 milliarder i byudvikling", som Byens Ejendom stod som arrangør af på Scandic Bygholm Park i dag, den 19. september 2017. Stigningen i indbyggertallet og væksten inden for byens erhvervsliv skaber aktivitet i bygge- og ejendomsbrancherne, og Peter Sørensen slog fast, at byens massive udvikling skal foregå på en hensigtmæssig måde.

NB! Jylland: Moms og skat for byg og ejendom - nye regler og afgørelser. Afholdes d. 28. september 2017.

- Vækst og kvalitet bør og skal gå hånd i hånd, slog borgmesteren således fast, og påpegede, at det skal være spændende både at bo og arbejde i Horsens.

På en almindelig hverdag midt i september er der da også masser af liv i bymidten, hvilket blandt andet hjælpes på vej af, at flere restauranter har velbesøgt udeservering. Det gælder blandt andet foran Hotel Jørgensen i byens meget brede gågade, som i parantes bemærket også må anvendes af cyklister. Samtidig har byen arbejdet med en bevidst strategi om at samle butikslivet i bymidten og de tilstødende områder. Eksempelvis ligger Bilka kun en kort gåtur fra gågaden, hvilket er nøje gennemtænkt af en masse forskellige aktører med forskellige interesser.

- Vi har et DNA i denne by, hvor tingene sker i fællesskab. Det er helt lavpraktisk sådan, at man samarbejder om det, man gerne vil for byen. Og jer investorer, byggefolk og borgere, der har forskellige dagsordener, mødes i samme rum, og så finder vi ud af, hvordan byen skal udvikle sig, sagde Peter Sørensen.

NB! Den nye planlov og butikker. Afholdes d. 8. november 2017.

Det er måske også en af årsagerne til, at byen har en 500.000 kvm stor park ved siden af banegården og kun 600 meter fra centrum. Området, hvor parken ligger, har tidligere været en del af et stort sumpet delta, skabt af Bygholm Å. Parken er nu fredet, og får dermed lov til at blive liggende trods den store lyst til at bygge nyt i byen.

Direktør i Horsens Kommune, Jens Heslop, tog ordet for at fortælle om de mange konkrete projekter og planer, der er i støbeskeen i de kommende 10 år, hvor der eksempelvis i havneområdet vil blive bragt arealer med mulighed for 500.000 kvm byggeri i spil.

Havnen er et stort fokusområde i byen, og naturligt nok var by- og havneudviklingschef i Horsens Kommune, Jesper Gemmer, den næste på listen over oplægsholdere. Han gennemgik OMJ Ejendommes projekt på Nordhavnen, hvor RUM Arkitekter har udarbejdet helhedsplanen for 70.000 kvm kommende bebyggelse. Der udvikles dog nye projekter over alt i byen, og en nyligt vedtaget lokalplan baner vejen for 50-60 boliger og en 1.000 kvm dagligvarebutik ved Nørrestrand, hvor der på sigt kan udvikles en helt ny bydel med 9.000 indbyggere.

NB! Jylland: Senior- og ældreboliger - udvikling og byggeri. Afholdes d. 23. november 2017.

Hospitalsdirektør for Regionshospitalet Horsens, Lisbeth Holsteen Jessen, fortalte om udbygningen af sygehuset med 11.000 kvm, hvilket sammen med renoveringer af de eksisterende bygninger løber op i 800 millioner kr. Indehaver af Nybolig Erhverv Horsens, Bo Pinholt, tog pulsen på byens ejendomsmarked og glædede sig over, at nogle af de helt store spillere på markedet for investeringsejendomme har fået øjnene op for byen.

Direktør for Andelsboligforeningen Odinsgaard, Michael Meldgaard, gav en status på andelsboligforeningens igangværende byggeprojekter, ligesom han gav et indblik i hvordan bestyrelsen i andelsboligforeningen inden for de seneste 3 år har skiftet strategi mod i højere grad at se på behovet for andelsboliger, inden projekter sættes i gang.

NB! JYLLAND: FINANSIERING af ejendom. Afholdes d. 23. januar 2018.

Endeligt kunne havnedirektør på Horsens Havn, Claus Holm Christensen, fortælle om havnens udvidelsesplaner. I 2017 blev der lastet 831.000 ton gods på erhvervshavnen, hvilket var ny rekord og 57.000 ton mere end i 2015. Erhvervshavnen håber på en årlig vækst på 100.000 ton frem mod 2020, og det kræver udvidelser.

Udvidelser, omdannelse og nybyggeri har i det hele taget været gennemgående temaer i Horsens i de seneste år. At dømme på den stemning, som prægede konferencen, kan man også i de kommende år forvente, at byrådsmedlemmerne holdes travlt beskæftigede med at gennemlæse helhedsplaner og lokalplanforslag.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Ny udbudslov KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS