"Ikke umuligt - men en hel del op ad bakke". Sådan vurderer professor Lars Bo Langsted, Aalborg Universitet, den tidligere byggematador Bøje Nielsens mulighed for at få erstatning fra de kuratorer, der styrede hans omstridte konkursbo tilbage i 1992.

Bøje Nielsen og hans advokat Christian Harlang afleverer nu en stævning til Østre Landsret med krav om en erstatning på mindst 107 millioner kroner af de advokater, der styrede konkursboet, skriver Politiken.

Efter flere års tavshed og sygdom føler Bøje Nielsen sig nu klar til et opgør med de advokater, der fik 40 millioner kroner for at rydde op i konkursboet. Men som efter Bøje Nielsens opfattelse formøblede formuen i det milliard-ejendomsimperium, han byggede op i 1960'erne og 1970'erne ved at sælge værdierne alt for billigt.

Da konkursboet blev gjort endeligt op i 1992, viste det sig, at Bøje Nielsen havde masser af værdier til at betale sine kreditorer. Oven i købet var der 85 millioner kr. til ham selv efter Danmarks største konkursbo. Og det burde advokaterne have indset allerede i oktober 1985, hvor hovedparten af Bøje Nielsens værdier var solgt, mener Bøje Nielsen og Christian Harlang.

Ekspert i erhvervsjura Lars Bo Langsted vurderer, at sagen bliver svær - men dog ikke umulig. Første hurdle bliver at vise, at der har været tale om svigagtige forhold i sagen. I så fald er forældelsesfristen nemlig 20 år - og ikke de normale fem år, som gælder, hvis der har været tale om almindeligt sløseri. Samtidig stiller sagen store krav til den skriftlige dokumentation, påpeger han.

- Det kan lade sig gøre i det omfang, at det meste af sagen hviler på dokumentbeviser, for det er jo nærmest umuligt for de implicerede parter at huske præcis, hvad der skete, og hvorfor de gjorde, som de gjorde. Hvorfor gjorde kurator det ene frem for det andet. Det kan de umuligt huske i dag - heller ikke selv om de ville. Så jo mere man kan dokumentere på papir, jo lettere er det at få sådan en sag igennem. Det er sagsøger, der skal bevise, at der er handlet ansvarspådragende, og hvis der er tvivl, så er man nødt til at frikende kuratorerne, siger Lars Bo Langsted til Ritzau.

Endelig forudser han store vanskeligheder i forbindelse med at dokumentere, at værdierne fra konkursboet blev solgt for billigt.

- Når man realiserer tingene fra et konkursbo, så vil de altid blive solgt billigere, end de egentligt er værd, fordi der skal ske en tvangsrealisation. Det vil sige, at man er nødt til at gå ud og sælge tingene billigere, end man måske havde kunnet få for det, hvis man kunne vente længere med et salg. Så der skal meget til, før man kan sige, at det er oplagt, at det her er solgt for billigt. Så det er ikke nogen umulig sag, men det vil være en hel del op ad bakke, siger Lars Bo Langsted.

Der har tidligere været ført sager mod kuratorer, der er blevet dømt til at betale erstatning, fastslår Lars Bo Langsted.

- Men der er langt imellem dem, og det skal være ret oplagt, før de kan dømmes. Og jeg mener ikke, at vi tidligere har set sager mod kuratorer, der går så langt tilbage i tiden, siger Lars Bo Langsted.

Kuratorerne er advokat Robert Koch-Nielsen, advokat Ole Hald og nu afdøde advokat Jørgen Hoffmeyer. Ole Hald siger til Politiken, at han ikke mener, der er grundlag for at rejse en sag, og at sagen efter hans mening er forældet. /ritzau/

(RB-Børsen)

 


Relaterede konferencer

Ungdomsboliger på et modent marked

Stormflodssikring af by- og landområder

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS