I Farum er 25 familier flyttet ind i et bofællesskab, der er udviklet uden udviklere.

Bofællesskabet Stavnsholthave i Furesø Kommune startede på initiativ fra 2 beboere i 2015 og blev i 2017 bragt til live af Urban Power, der har været en aktiv medspiller i alt fra indledende høringer til lokalplan, skitseprojekt til grundkøb, dispositionsforslag og projektering.

Det har ifølge arkitektfirmaet givet beboerne et stort ansvar, men også langt mere medbestemmelse på projektets udformning.

"Bofællesskabet er udformet således, at det indrammer et 3.000 kvm stort naturområde, der fungerer som beboernes fælles baghave. Fælleshuset terrasse og boligernes åbne haver er orienteret mod dette fællesskab, der med tiden vil gro til med en blanding af frugttræer og buske, pryd- og nytteplanter samt et område til naturlig opsamling af områdets regnvand. Ydersiden af bebyggelsen fungerer som bofællesskabets ankomst, som har en mere intim og lokalt tæt-lav struktur med små forhaver, redskabsskure og cykelparkering", skriver Urban Power.

2 trends: Nye andelsboliger og konvertering til lejeboliger. Konferencen afholdes den 9. november 2022.

Beboerne har haft et ønske om, at bofællesskabet skal have et lavt CO2-aftryk med træ skulle være det gennemgående materiale.

"Dette realiserede entreprenøren Rasmus Friis med vægelementer og dæk leveret som præfabrikerede træelementer fra Roust Træ. Facaderne er beklædt med varmebehandlet træ mens fælleshus og skure står i sortmalet træ", skriver Urban Power.

Boligerne er opdelt i 5 hovedtyper i forskellige varianter og størrelser i både 1 og 2 plan. Fælleshuset indeholder 2 gæsteværelser, kælder, fælleskøkken og et stort fællesrum, der danner rammen for bofællesskabets sociale aktiviteter og fælles middage.

Fakta


Relaterede konferencer

Boligudvikling i København frem til 2030

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS