Holstebro-virksomheden Atra Arkitekter har indtaget en central rolle i Aalborgs fysiske omdannelse fra industri- til videns-, uddannelses- og kulturby. Symbolikken er stærk på Østre Havn, hvor virksomheden konverterer en gammel korn- og foderstofsilo til 269 studieboliger, men virksomheden er involveret i flere omdannelsesprojekter i byen.

Et højt aktivitetsniveau i Syddanmark fik i november 2014 Atra Arkitekter til åbne en afdeling i Esbjerg. Også i Aalborg har virksomheden med base i Holstebro gang i lang række projekter, og præcis 1 år efter åbningen i Esbjerg forventer man at være på plads i Aalborg.

- Der er så meget gang i Aalborg og i Nordjylland i det hele taget set fra vores perspektiv, siger medindehaver af Atra Arkitekter, arkitekt Sigurd Jakobsen, som fortæller, at man faktisk allerede har ansat nogle folk og etableret et kontor i Aalborg.

NB! Infrastrukturplaner for 10 milliarder i Aalborg. Konferencen afholdes d. 23. september 2015.

- Vi er startet i et kommunalt start-up her lige efter sommerferien, og nu skal vi ud og finde egnede lokaler per 1. november. Men vi er startet, siger han.

Aalborg er under omdannelse fra traditionel industriby til en moderne uddannelses-, videns- og kulturby i disse år. Det startede for alvor med åbningen af Aalborg Universitet i 1974, men i de senere år har udviklingen taget til.

Flere gamle industriområder transformeres til nye funktioner, og Atra Arkitekter sætter adskillige aftryk på den fysiske udforming af byen. På Eternitgrunden har arkitekterne i samarbejde med Orbicon udviklet et 5.300 kvm stort projekt med studieboliger, som boligselskabet Plus Bolig investerer 70 millioner kr. i, og i Aalborg Øst er Atra Arkitekter med inde over udviklingen af et gammelt industriområde mellem Klarup og Storvorde til et boligområde som en del af projektet "City in Between".

Aalborgs transformation kommer særligt stærkt til udtryk på Østre Havn, hvor ungdomsboliger, luksusboliger, erhvervsdomiciler og kulturinstitutioner skyder op side om side og erstatter de gamle industribygninger. Eksempelvis investerer Lejerbo Aalborg 350 millioner kr. i omdannelsen af blandt andet en gammel korn- og foderstofsilo til i alt 269 ungdomsboliger fordelt på 15.800 kvm, som dog også giver plads til lidt erhverv samt en restaurant i stueetagen. A. Enggaard er bygherre på erhvervsdelen og entreprenør på projektet, som Atra Arkitekter med MOE som ingeniør har sat stregerne til.

NB! Aalborg investerer 51 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 26. janaur 2016.

Oprindeligt var planen for Østre Havn, at de gamle siloer skulle bevares som kulturarv og omdannes til boliger, men de var for små i dimensionerne, og beregninger skabte usikkerhed omkring den gamle betons bæreevne.

- Da vi startede op på projektet, ville man gerne bevare alle de gamle silobygninger og konvertere dem til boliger. Undervejs fandt man så ud af, at det var smartere at opføre nyt byggeri, som gentager de højder og drøjter, som det gamle byggeri havde. Så det, vi bygger her, er bygget inden for rammerne af de gamle siloer. Vi har så ladet stueetagerne stå nogle steder, så man kan komme ind og røre ved den gamle beton og opleve, hvordan det gamle industriområde har været, siger Sigurd Jakobsen.

- Det er en problematik, som man ser overalt, hvor man konverterer gamle industribygninger til boliger, som jo skal leve op til de ret skrappe krav, som vi har til byggerier i dag. Men når man går rundt dernede, og det står færdigt, så kommer man til at kunne se de her reminiscenser af det gamle industribyggeri i facaderne. Det kommer man også til at kunne fornemme, når man går rundt inde i byggeriet, for lejlighedernes form er givet af det gamle byggeri. Der er skæve vinkler rundt omkring og mange forskellige lejlighedsvarianter, uddyber han.

NB! Omdannelse fra erhverv til bolig (Jylland). Konferencen afholdes d. 28. oktober 2015.

Hele området øst for Limfjordsbroen står allerede som et stærkt symbol på byens forvandling med det gamle kraftværk, Nordkraft, som nu er omdannet til kulturhus. Også Utzon Center og det Coop Himmelb(l)au-tegnede Musikkens Hus er at finde i området.

Og så er fornemmelsen af rigtig, aktiv industri ikke længere væk end et kig ud over Limfjorden, hvor en skov af skorstene og siloer rejser sig fra Aalborg Portland lidt længere mod øst. Udsigten til cementfabrikken skulle i øvrigt også være sikret for de studerende, der får bolig i den gamle korn- og foderstofsilo på Østre Havn. De første 154 unge kan flytte ind i december 2015, mens de sidste 115 ungdomsboliger er klar til indflytning i juni 2016.


Relaterede konferencer

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Fremtidens betonbyggeri

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS