Det nye besøgscenter ved Hammershus blev onsdag d. 28. november 2018 udpeget som vinder af World Architecture Festival Awards i kategorien Display. Dermed modtager centret, der er tegnet af Arkitema Architects i samarbejde med professor Christoffer Harlang, endnu en pris for sit design, der skiller sig ud og sætter formidlingen i fokus.

Ved World Architecture Festival (WAF) i Amsterdam blev det nye besøgscenter ved Hammershus slotsruin i sidste uge udpeget som vinder i kategorien Display, hvor besøgscentret kæmpede mod projekter fra blandt andet Kina, USA, Brasilien og New Zealand.

Kategorien dækker over forskellige udstillingsbygninger og museer, hvor Hammershus Besøgscenter er kendetegnet ved dels at have en udstilling, men også en panoramaudsigt til hovedattraktionen; Nordeuropas største borgruin.

Netop udsigten er i fokus gennem en lang glasvæg der peger mod ruinen. Samtidig er bygningens tag udformet som én stor terrasse, der går i forlængelse af landskabet som man ankommer til. Dermed er bygningen ikke synlig, når de besøgende kommer til Hammershus og den arkitektoniske idé har netop været at lave et diskret besøgscenter med høj æstetik, hvilket dommerne ved WAF mente var udført perfekt.

- Vi er enormt stolte og glade for den store anerkendelse som det er at vinder en WAF Award. Det er en af de allerstørste internationale arkitekturpriser, og vi var en del af et utroligt stærkt felt, så det er en stor cadeau til vores arkitektur, som vi også synes har ramt rigtigt. Vi har skabt et diskret besøgscenter, med fokus på samspillet med omgivelserne og detaljerne i arkitekturen, og det var heldigvis også tydeligt for dommerne, siger senior partner i Arkitema Architects, Poul Schülein.

NB! Jylland: Bygningsreglement BR18 er nu obligatorisk. Kurset afholdes d. 11. december 2018.

Brugbart tag med unik udsigt
Besøgscentret blev indviet af kronprinsesse Mary d. 22. marts i år og har siden været en publikumsmagnet blandt de besøgende ved ruinen. En af de ting som Arkitema har valgt at tegne ind i projektet er et tag, der lægger sig i forlængelse af det bakkede landskab. Dermed kan publikum ikke se besøgscentret, når de bevæger sig hen mod Hammershus. Det giver 2 umiddelbare fordele for gæsterne; dels tager bygningen ikke fokus fra hovedattraktionen og dels bliver taget et naturligt udsigtspunkt med god plads til ophold.

Det lette tag gør huset åbent og gennemlyst med gode rumlige kvaliteter. Det er udformet som en landskabelig tribune med gode sidde- og opholdsmuligheder. En offentlig plads, der giver noget tilbage til stedet ved at være til rådighed for de besøgende, og som i sagens natur er tilgængeligt årets rundt.

- Vi har med et brugbart tag valgt at vægte den landskabelige oplevelse for de besøgende meget højt, og underspille bygningens fremtoning, når de ankommer. Taget bliver derfor en naturlig del af det omkringliggende stisystem fremfor et forstyrrende element i oplevelsen. Med andre ord giver vi de besøgende mulighed for en ekstra oplevelse, som de ikke ville have fået hvis de bare skulle gå direkte ind i et besøgscenter. Det har været vigtigt for os, at skabe et dynamisk landskabsforløb, hvor de besøgende har mange muligheder for at opleve naturen og den historiske ruin, forklarer Poul Schülein.

For 2 år siden vandt Arkitema en WAF Award for projektet Nærheden, et byudviklingsprojekt ved Hedehusene. Hammershus har tidligere i år vundet Tømrerprisen, og er nomineret til den prestigefyldte EU Mies Award 2019. 


Relaterede konferencer

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Køge: det store byggeboom frem til 2032

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND