Med en milliardinvestering i Vinge Centrum har realiseringen af et af Danmarks absolut største byudviklingsprojekter nået en kæmpe milepæl. Det ligger fast, efter at AP Pension og Frederikssund Kommune netop har indgået en aftale om etablering af Vinge Centrum, der blandt andet skal indeholde en prisbelønnet S- togsstation. MT Højgaard får totalentreprisen på 590 millioner kr.

Mens de første familier har bygget deres huse i Vinges første boligområde, Deltakvarteret, har Frederikssund Kommune forhandlet om realiseringen af Vinge Centrum, og kommunen har nu indgået aftale med AP Pensions ejendomsselskab med MT Højgaard som kontraktpart. De 2 firmaer var i efteråret blevet prækvalificerede til den store udviklingsopgave.

- I dag har vi indgået aftale om Vinge Centrum, der vil få enorm betydning for vores kommune og for udviklingen i regionen. Med investeringen fra AP Pension og med solidt know-how fra et af landets mest erfarne entreprenørfirmaer får vi nu realiseret en helt afgørende del af vores byudviklingsprojekt - nemlig centrum i byen Vinge. Det er et kæmpestort skridt fremad for den vision Frederikssund Byråd formulerede, da vi godkendte helhedsplanen for etableringen af en ny bæredygtig by, som med årene vil øge kommunens indbyggertal med 20.000, fastslår Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen.

Opgaven med at etablere Vinge Centrum er udbudt i et samarbejde mellem Frederikssund Kommune, Transport-, Bygnings- og Boligministeriet v/Banedanmark, Boligselskabet Rosenvænget v/Domea samt Frederikssund Forsyning.

Byen Vinge skyder op på en bar mark lige sydøst for Frederikssund, og det er AP Pension, der over de kommende år skyder op imod 1 milliard kr. i etableringen af byens centrale del.

- Vinge Centrum er et meget ambitiøst og visionært projekt, som kommer til at danne rammerne for unge og ældre samt små og store virksomheder. Det bliver en by, der uden tvivl bliver et nyt knudepunkt i området – og alt sammen i fornuftig køreafstand fra København. Jeg er stolt over, at kommunen har valgt os til, i et langsigtet samarbejde, at stå for etableringen af bygningerne i Vinge, siger administrerende direktør i AP Pension, Bo Normann Rasmussen.

Ud over etablering af boliger, erhvervsejendomme og detailhandel, omfatter AP Pensions investering også etablering af bygninger, som skal rumme et kulturcenter og et børnehus i et såkaldt Offentligt-Privat-Partnerskab (OPP), samt option på opførelse af en skole også i OPP-regi. AP Pension arbejder endvidere på at etablere et seniorresort i Vinge med seniorvenlige udlejningsboliger, der er velegnede til personer i den 3. alder, og som ligger tæt på blandt andet lægehus og det friplejehjem, der også planlægges.

Realiseringen af Vinge Centrum omfatter blandt andet etablering af 183.860 kvm byggeri i op til 8 etagers højde, der skal give et højt og tæt bycentrum med masser af natur mellem bygningerne. Der skal etableres både eje- og lejeboliger, erhvervslejemål, detailhandel og byggeri til offentlige formål. Dertil kommer etablering af infrastrukturen i byens centrum og etablering af den prisbelønnede nye S-togsstation med tilhørende landskabsbro. Den er tegnet af Henning Larsen Arkitekter og skal stå færdig i 2019.

MT Højgaard i totalentreprise skal stå for blandt andet infrastruktur, S-togstation, OPP-projekt og opføre 10.000 kvm almene boliger for boligselskabet Domea. De betingede entreprisekontrakter har en samlet værdi af 590 millioner kr.

- Byen Vinge er et af Danmarks største byudviklingsprojekter med et samlet areal på 370 hektar, som vi ser frem til at samarbejde med Frederikssund Kommune, AP Ejendomme og de øvrige parter om. Projektet giver os mulighed for at involvere MT Højgaards stærke kompetencer tidligt og i samarbejde med projektets parter udtænke og indarbejde de mest attraktive løsninger for Vinges beboere at leve og arbejde i, siger Jesper Nordby, koncerndirektør i MT Højgaard.

Byudviklingsprojektets kompleksitet betyder, at det samlede aftalekompleks mellem Frederikssund Kommune, AP Ejendomme og MT Højgaard er betinget af forhold, som primært vedrører de overordnede rammer for byudviklingen. Disse forhold skal afklares over den kommende periode. De første arbejder forventes påbegyndt i september 2017, og aflevering forventes i marts 2021.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Boligudvikling i Jylland

Ny udbudslov KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter