Danskerne forlader de små samfund og vil flytte til de store byer viser ny analyse fra Boligdeal.dk. Aarhus har mistet pusten og er taberen blandt storbyerne.

Tallene taler deres tydelige sprog i analysen, der bygger på mere end 160.000 boligsøgninger. Danskerne vil til de store byer og allerhelst hovedstaden. Faktisk tegner Region Hovedstaden sig for 65 procent af alle boligsøgninger i hele landet.

I hver enkelt region er billedet stort set det samme. Kommunerne med de store byer er i top. Således indtager Aalborg 2. pladsen i Region Nordjylland, Odense er nummer 1 i Region Syddanmark og Roskilde indtager 3. pladsen i Region Sjælland.

NB! Boligbyggeri for 24 milliarder i Aalborg. Konferencen afholdes d. 6. december 2016.

Af de helt store byer er det kun tidligere så populære Aarhus, der ser ud til at have mistet sin tiltrækningskraft. Den jyske hovedstad indtager en 6. plads i Region Midtjylland, og i dag nyder Aalborg samme popularitet – eller mangel på samme – som Aarhus, der ellers tidligere har været langt foran sin nordjyske lillebror. Byer som Odense, Roskilde, Køge og Viborg er i dag langt mere populære end Aarhus.

- Aarhus har i en årrække været meget populær blandt især studerende. Det har været med til at presse boligpriserne op, og det kan være en del af forklaringen på, at byen ikke længere er så attraktiv. Måske danskerne hellere vil bo i København end Århus, når priserne er tæt på ens, siger Thomas Barfod fra Boligdeal.dk.

Mens Aalborg, Odense og Roskilde klarer sig godt, hvor Aarhus halter bagud, er der også flere af de andre store kommuner, der leverer opsigtsvækkende resultater – positive såvel som negative. Høje Taastrup, Helsingør, Slagelse og Kolding indtager således pæne placeringer, mens Holstebro, Herning, Randers og Silkeborg på trods af deres størrelse ikke ser ud til at have den store tiltrækningskraft.

NB! Silkeborg investerer 14 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 14. juni 2017.

Faktisk viser tilbagegangen for byer som Aarhus, Herning og Randers sig at være meget symptomatisk for boligsøgernes samlede Danmarkskort. Region Hovedstaden er helt i top og Region Sjælland indtager en næsten ligeså klar 2. plads. De 3 regioner, der dækker Jylland og Fyn, er et pænt stykke efter og tegner sig samlet set kun for godt 24 procent af alle boligsøgninger i landet.

Faktisk skal vi helt ned på 6. pladsen over alle landets kommuner før vi finder en kommune, der ikke er en del af region hovedstaden, og først på plads nummer 19 finder vi første ikke-sjællandske kommune i form af den lille Samsø Kommune.

- Tendensen er meget klar: Danskerne vil til de store byer, og at Sjælland er den klart mest populære landsdel. Men samtidigt kan vi faktisk også se en lille modreaktion i form af de helt små kommuner som Samsø og Fanø, der faktisk scorer relativt højt i analysen, siger Thomas Barfod.

NB! Herning investerer 15 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 2. marts 2017.

Helt i top over, hvor danskerne søger bolig, finder vi hovedstadskommunerne Glostrup, Vallensbæk og Frederiksberg, mens bundskraberne er Odsherred, Ringkøbing-Skjern og Thisted kommuner.

- Analysen viser, at "den rådne banan" er et meget reelt udtryk. En meget stor del af de kommuner, der scorer allerlavest i analysen befinder sig på vestkysten og i den sydlige del af landet, siger Thomas Barfod fra Boligdeal.dk.

Se den samlede analyse og se hvordan de forskellige kommuner er placeret her (PDF).


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Servitutter og lokalplaner KURSUS