Agat Ejendommes resultatet før skat i 1. halvår 2019/20 lyder på -25,5 millioner kr., men fortsat faldende omkostninger samt et forventet stabilt afkast på ejendomsporteføljen skal give selskabet sorte tal på bundlinien.

Agat Ejendomme fik i 1. halvår 2019/20 et resultat før skat og værdireguleringer (EBVAT) af koncernens ejendomsportefølje på 10,8 millioner kr. mod 9 millioner kr. i 1. halvår 2018/19.

Udviklingen er ifølge delårsrapporten for 1. halvår 2019/20 drevet af en bedre udlejningssituation i de enkelte centre. Den direkte drift af ejendomsporteføljen forventes at generere et afkast på 4,7 procent i 2019/20 i forhold til bogført værdi af ejendommene.

Selskabets finansielle situation forbedres løbende, og driftskreditrammerne er i 2. kvartal 2019/20 nedbragt med 15 millioner kr. Likviditeten forventes væsentligt styrket i slutningen af 2019 i forbindelse med aflevering af boligerne i det polske projekt Bielany, Warszawa, til køberne.

Den positive likviditet forventes anvendt til dels at reducere driftskreditrammerne yderligere, dels at nedbringe relativt dyr gæld og i øvrigt styrke koncernens finansielle beredskab.

Sætter ejendomme til salg
Desuden er 2 ejendomme i porteføljen sat til salg. Det gælder parkeringskælderen på Amerika Plads i København samt Ringsted Outlet, som for nylig har fået vedtaget en lokalplan for en 7.500 kvm udvidelse til især et nyt parkeringshus.

"Ledelsen ønsker at anvende provenuet fra salg af disse ejendomme til nedbringelse af gæld og til geninvestering i projekter og ejendomme med henblik på at ændre den segmentmæssige risikospredning i ejendomsporteføljen", lyder det i ledelsesberetningen. 

NB! Aalborg: De store projekter. Konferencen afholdes d. 21. januar 2020.

Agat Ejendomme gennemførte i midten af 2019 en væsentlig omkostningsreduktion og organisationstilpasning med henblik på at forbedre indtjeningsevnen. Reduktionen har en årlig effekt på 16 millioner kr. fra og med regnskabsåret 2020/21. Fremadrettet, efter de udenlandske aktiviteter er afviklet inden for en kort årrække, forventes omkostningsbasen at udgøre i niveauet 20-25 millioner kr., hvor den ordinære årlige omkostningsbase de seneste år har udgjort i niveauet 75-80 millioner kr.

Koncernresultatet før skat udgør -25,5 millioner kr. mod -34,6 millioner kr. i 1. halvår 2018/19. I resultatet indgår samlede omstrukturerings- og afviklingsomkostninger på 19,9 millioner kr. Resultatet for koncernens ejendomsportefølje og development-aktiviteter er positivt og udgør 2,1 millioner kr. før skat.

Balancen udgjorde den 31. juli 2019 1.988,5 millioner kr. mod 2.038,2 millioner kr. den 31. januar 2019. Koncernens egenkapital udgør 717,3 millioner kr. mod 755,1 millioner kr. den 31. januar 2019 og svarer til en soliditet på 36,1 procent.

Positiv indtjening i sigte
Ledelsen forventer for regnskabsåret 2019/20 et koncernresultat før skat på 0-10 millioner kr.

"Udviklingen i Agat Ejendomme i første halvår er på flere områder forløbet ganske tilfredsstillende, og ledelsen fortsætter med fuld fokus på at omdanne selskabet til at være et ejendomsselskab med development-kompetencer i overensstemmelse med den fastlagte strategi", lyder det i ledelsesberetningen.

Med et væsentligt reduceret og fortsat faldende omkostningsniveau samt et forventet stabilt afkast på ejendomsporteføljen er der skabt betydeligt bedre forudsætninger for i de kommende år at realisere en positiv indtjening i selskabet, lyder det i delårsrapporten.

Et vigtigt element i den fortsatte optimering af driften i ejendomsporteføljen er at opnå en væsentligt billigere finansiering. Det er målsætningen i løbet af det kommende år at ændre belåningen af ejendomsporteføljen, så finansieringsomkostningerne i koncernen kan blive reduceret. 


Relaterede konferencer

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Ungdomsboliger på et modent marked

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Ny udbudslov KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS