Lolland Kommune, Realdania og A. P. Møller Fonden har til sammen afsat 150 millioner kr. til initiativet Nakskov 2030.

Nakskov 2030 bygger på analyser udarbejdet af Bark Rådgivning sammen med Lars Bernhard Jørgensen og Eskild Hansen Strategibureau. Udviklingen vil være centreret omkring Hestehovedet og Fjorden, Havnen og Bymidten. 12 konkrete projekter skal til sammen skabe mere overnatningskapacitet, bedre byrum og nye oplevelser.

Et sekretariat med tæt tilknytning til kommunen får ansvaret for at sikre realisering af udviklingen til 150 millioner kr. Heraf kommer de 50 millioner kr. fra Lolland kommune. Realdania har bevilget 50 millioner kr. og A.P. Møller Fonden 50 millioner kr.

- I Nakskov mærker du straks historiens vingesus. Her er en by med rødder i middelalderen, en befolkning med ben i næsen og et hjerte, der banker for fjorden, fællesskabet og friheden. Det vil vi gerne have flere til at opdage og opleve. Vi er derfor glade for, at Realdania og A. P. Møller Fonden vil indgå i et partnerskab med os, siger borgmester Holger Schou Rasmussen, Lolland Kommune.

Nakskov er en by med en rig historie. Jutlandia blev bygget her. I Nakskov bliver Danmarks hvide guld - sukker og vindmøller - stadig produceret. Fra havnen er der adgang til vandsport og ø-hop. Og i bymidten står den gamle købstad intakt. Men som i andre byer i de danske yderområder er der blandt andet demografiske udfordringer og færre uddannelsesmuligheder. Samtidig trænger flere gamle huse til en kærlig hånd.

- Vi vil styrke Nakskov gennem en flerstrenget indsats og fremhæve kvaliteterne i både købstaden, industrihavnen og den særlige natur omkring byen. Det handler om at vise, hvordan fremtidens købstad kan se ud og gøre Nakskov attraktiv for alle, der besøger, bor og arbejder i byen, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

De historiske huse i Nakskov skal renoveres, og der bliver skabt nye byrum og bedre forbindelser til havnen. Beboere og besøgende vil desuden få adgang til flere oplevelser på vandet. Det er i høj grad op til lokale kræfter at definere og konkretisere de projekter, der skal have støtte fra partnerskabet i løbet af de næste 5 år.

De mange ambitioner i partnerskabet bliver ikke realiseret på en eftermiddag - men i 2020 bliver der iværksat flere konkrete initiativer.

Nakskov 2030 blev lanceret i dag, den 2. april 2020, men en festlig og folkelig markering i byen er udskudt til senere på året på grund af den aktuelle coronasituation.


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS