Fra næste år skal nybyggeriet opføres efter den såkaldte ”frivillige CO2-klasse” og hjælpes på vej af en klimapulje på 220 millioner kr.

Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S) ønsker, at Aarhus med virkning fra næste år går foran med klimavenligt byggeri. Helt konkret lægger borgmesteren med indstillingen op til, at Aarhus Kommune fra 2023 som udgangspunkt bygger efter den såkaldte ”frivillige CO2-klasse”, som har skrappere udledningskrav end bygningsreglementet.

Konkret vil det betyde, at fremtidigt byggeri skal have en markant lavere C02-udledning per opført kvm, end i dag er tilfældet. Der er i øjeblikket kun få byggerier, der kan leve op til den standard, men det bliver altså nu målsætningen for alt kommunalt nybyggeri over 1.000 kvm fra 2023.

- Jeg ønsker, at vi i Aarhus skal gå foran for at presse på for omstillingen af byggeriet i hele Danmark, for det er simpelthen en nødvendighed, for at vi kan redde klimaet og passe på vores fælles jord og fremtid. Afsættet er, at vi bliver nødt til at udfordre os selv i forhold til hvordan vi plejer at tænke byggeri og anlæg. Det bliver ikke nemt, og i mange tilfælde mangler vi måske de gode løsninger, der kan gøre det muligt. Men det er en del af udfordringen, vi tager på os, udtaler borgmesteren.

Aarhus: De store projekter. Konferencen afholdes den 11. januar 2023.

Borgmester Jacob Bundsgaard oplyser, at Aarhus Kommune for at understøtte omstillingen samtidig har lavet et partnerskab med DI Byggeri for løbende at kunne drøfte, hvordan kommunen når i mål med de ambitiøse klimamålsætninger.

Byrådet vedtog med klimaplanen 2021-2024 en målsætning om at nedbringe klimaaftrykket fra bygge-og anlægsopgaver med 70 procent i 2030 set i forhold til 1990. Med baggrund heri blev der i den 10-årige investeringsplan afsat 5 procent af det samlede bygge- og anlægsbeløb i en klimapulje. Dette svarer til i alt 319 millioner kr. i perioden 2024-2033.

Borgmester Jacob Bundsgaard vil med det nye forslag hjælpe omstillingen på vej ved at afsætte 70 procent af denne pulje, det vil sige 223 millioner kr., til at understøtte kravet om det mere klimavenlige byggeri. Resten af puljen skal støtte klimatiltag i andre anlægsprojekter end byggeri.


Relaterede konferencer

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS