Bag det vundne konkurrenceprojekt for Boligkontoret Århus står teamet Q-Konsortium med totalentreprenøren Q-Construction i spidsen.

Med Knudrisrækkerne får Aarhus Midtby og Boligkontoret Århus en markant ny bygning, der udfordrer den klassiske tanke om, hvad almene boliger er. Det bliver et hus, der indtænker fællesskabet i alle skalatrin – med boliger der er udformet, så alle kan finde en attraktiv bolig inden for en overkommelig husleje.

Bebyggelsen vil bringe bæredygtigheden helt ind til midtbyen og bliver med sine 5 etager Aarhus’ højeste træhus, der samtidig genbruger dele af den gamle folkeregisterbygning på en ny og markant måde.

– Med det unikke træ-byhus viser vi, at det faktisk godt kan lade sig gøre at bygge en bæredygtig og nyskabende ramme om en almen boligafdelings fællesskab. Et hus der både opføres og lever med et minimalt klimaaftryk og samtidig har et organisk og markant arkitektonisk udtryk. Et hus der tager ansvar, fortæller Morten Homann, direktør i Boligkontoret Århus.

NB! Etagebyggeri i træ. Kurset afholdes d. 23. oktober 2019.

Knudrisrækkerne skal ligge i Knudrisgade på grunden, hvor det tidligere folkeregister lå i sin tid. Og med sin centrale og velkendte placering skal det nye hus danne rammen om fællesskab – ikke kun for beboerne, men også for nærområdet. Teamet Q-Konsortium består af konsortiet Q-Construction, Enkon og Frede Andersen VVS med rådgiverne KANT Arkitekter, MOE og VEGA Landskab.

– Med Knudrisrækkerne vil vi vise, at almene boliger er boliger for alle. Og at fællesskabet har de allerbedste vilkår, når man giver plads til, at mennesker kan mødes på tværs af sociale og økonomiske skel. Derfor har vi udarbejdet en varieret boligsammensætning, som kan tiltrække et bredt udsnit af beboere. Variationen i boligudbuddet vil være med til at skabe en robust og blandet beboersammensætning, der på sigt vil sikre, at det gode fællesskab vil blomstre i den kommende afd. 80, udtaler Sebastian Soelberg, partner og arkitekt i KANT Arkitekter.

Boligkontoret Århus har en klar og ambitiøs målsætning om at bygge bæredygtigt, så både opførelsen og den mangeårige drift har minimal CO2 og generel klimaaftryk. Derfor var der brug for nytænkning. En af måderne er, at projektet genanvender de største CO2 syndere i det eksisterende byggeri, nemlig aluminiumsloftsplader og vinduer. Disse bliver upcyclet, så de indgår som en del af de nye boligers facadeudtryk – en synlig bæredygtighedsstrategi.


Relaterede konferencer

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder