Danmark er det suverænt mest fremtrædende land i Norden, når det handler om arkitektur. Så klar lyder konklusionen i en ny svensk undersøgelse, hvor over halvdelen af de adspurgte arkitekter peger på Danmark som nummer 1 i Norden. Kun 10 procent af de svenske arkitekter peger på deres hjemland som det mest fremtrædende.

Dansk arkitektur har en helt særlig status blandt arkitekter i Sverige. I en ny undersøgelse peger hele 58 procent af de adspurgte arkitekter nemlig på, at Danmark har den mest fremtrædende arkitektur i Norden. På andenpladsen følger Norge med 18 procent, mens de adspurgte arkitekters hjemland – Sverige – må nøjes med bare 10 procents opbakning. Sidst følger Finland og Island.

Undersøgelsen er gennemført af PFM Research, og bag den står byggematerialeleverandøren Cembrit i Sverige, som løbende undersøger de svenske arkitekters holdning til trends og tendenser inden for branchen.

I arkitektfirmaet Transform er man ikke overrasket over Danmarks særstatus blandt de svenske arkitekter.

- Jeg er helt enig i, at Danmark har den mest fremtrædende arkitektur i Norden. Hvor der i andre lande kan være en tendens til, at det jordnære vægter mere end det kunstneriske og vice versa, har den danske arkitektur en god balance mellem æstetik og funktionalitet. En af de væsentligste grunde er for mig at se, at vi i Danmark fokuserer meget på uddannelse af arkitekterne, hvor man på kunstakademierne forsøger at balancere det funktionelle ud fra det æstetiske, siger arkitekt og indehaver af Transform, Lars Bendrup.

Også hos Cembrit i Danmark er man fascinerede over de danske arkitekters kunnen.

NB! Akustik og lyd - løsninger i nybyg og ejendomme. Kurset afholdes d. 19. november 2019.

- Særligt i vores rolle som materialeleverandør til facader, oplever vi, at designmæssig frihed er noget, der prioriteres højt hos danske arkitekter. Arkitekterne vil meget nødig begrænses i deres udfoldelsesmuligheder pga. materialernes beskaffenhed, og derfor udvikler vi hele tiden på formater, overflader, farver mv., så vores materialer giver muligheder frem for begrænsninger, siger salgsdirektør i Cembrit, Karsten Østergaard Larsen.

- Vi har i Danmark tradition for at prioritere arkitektur højt, og det materialiserer sig hele tiden i nyt og spændende dansk designet byggeri. Og det har selvfølgelig en afsmittende effekt på vores omdømme i udlandet, tilføjer han.

Svenskerne foretrækker rød, hvid og grå
Af den svenske undersøgelse fremgår også, at de svenske arkitekters favoritfarver er hvid, rød og grå. Bortset fra den røde farve gør samme farvepræferencer sig gældende i Danmark, hvor det ifølge arkitekterne i Dansk Arkitektpanel er hvid, sand, antracit og grå, der står øverst på listen.

Adspurgt til hvilke materialer, der vil vinde størst udbredelse i løbet af de næste 10 år, peger de svenske arkitekter på træ, tegl og fibercement. På kort sigt er de danske arkitekter enige om at sende træ til tops. Adspurgt til hvilke facadematerialer, der vil præge dansk byggeri i 2019, svarer arkitekterne i Dansk Arkitektpanel nemlig først og fremmest træ efterfulgt af mursten og glas.

Om undersøgelsen
Cembrit har hyret PFM Research til at gennemføre telefoninterviews med 100 svenske arkitekter (heraf 50 mænd og 50 kvinder), der tegner huse. I alt er omkring 5.000 arkitekter aktive i Sverige. Undersøgelsen har ikke inkluderet landskabsarkitekter eller indretningsarkitekter.


Relaterede konferencer

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder