Det har været et tag-selv-bord for en række af forsvarets medarbejdere og entreprenører, som med bestikkelse og svindel har bedraget forsvaret i millionklassen. Folketingets rigsrevision har nu fremlagt de mange problematiske forhold i en 44 sider lang rapport.

Beretningen  kan læses på http://rigsrevisionen.dk/media/2105346/sr0819.pdf  

Folketingets økonomiske vagthunde er Statsrevisorerne og de skriver på baggrund af rapporten fra Rigsrevisionen, den værste udtalelse nogensinde set:

"Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse brugte i 2018 ca. 590 mio. kr. på at gennemføre vedligeholdelsesprojekter på Forsvarsministeriets bygninger og anlæg i Danmark.

Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at Forsvarets indkøb på vedligeholdel­ses­området er forvaltet i strid med gældende regnskabsregler og ikke lever op til helt basale krav om registrering, dokumentation og kontrol af indkøb. Rigsrevisionens gennemgang af 64 vedlige­holdel­ses­projekter har vist, at der var helt basale fejl og mangler i 54 af projekterne, fx manglende funktionsadskillelse, mangelfulde forretnings­gange og mangel på intern kontrol.

Der er således høj risiko for, at der begås fejl, svig og berigel­ses­forbry­delser, når Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse fore­tager indkøb på vedligeholdel­ses­området – uden at Forsvars­ministeriet efterfølgende kan opdage det.

Statsrevisorerne er bekendt med, at der i én sag ved retten er rejst tiltale mod 2 tidligere medarbejdere fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse samt medarbejdere hos leverandører og underleverandører om mandatsvig, bedrageri og bestik­kelse, og at der i en anden sag er indgivet politianmeldelse af yderligere 2 medarbejdere i styrelsen.

Statsrevisorerne kritiserer, at Forsvarsministeriet på dette områ­de ik­ke har levet op til sit ansvar for at tilrettelægge regnskabs­væsenet og kontrollere, at reglerne overholdes. Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at ministeriet ikke i tide har under­rettet Rigsrevisionen om konstaterede uregelmæssigheder.

Statsrevisorerne finder det helt uacceptabelt, at Forsvars­ministe­riets Ejendomsstyrelse i flere tilfælde har givet Rigsrevisio­nen ufuldstændi­ge og urigtige oplysninger. Statsrevisorerne påtaler, at dette er i strid med lov om revisionen af statens regnskaber m.m., § 12."

Politiet har anholdt og sigtet flere i sagen.

Rigsrevisionen har selv taget initiativ til undersøgelsen i maj 2019, da den blev gjort opmærksom på problemerne af en årvågen bogholder i et elektrikerfirma, hvor store pengesummer fra Forsvaret blev kørt igennem og ud til privat brug.

Rigsrevisionen har undersøgt om Forsvarsministeriet har sikret:

* at der er udarbejdet tilfredsstillende retningslinjer for indkøb på vedligeholdelsesområdet hos FES?

* at indkøb på vedligeholdelsesområdet hos FES overholder regnskabsbekendtgørelsens krav til kontrol og dokumentation?

Rigsrevisionen finder det kritisabelt, at Forsvarsministeriet ikke har sikret en tilfredsstillende forvaltning af indkøb på vedligeholdelsesområdet, da der ikke har været den nødvendige funktionsadskillelse, og da dokumentationen for indkøbene enten er mangelfuld, misvisende eller ikke eksisterende.

Ministeriet har dermed ikke levet op til helt basale krav til forvaltning på indkøbsområdet.

I øvrigt kan der rejses alvorlig tvivl om, hvorvidt den dokumentation, som styrelsen har leveret til Rigsrevisionen, er fyldestgørende og indeholder korrekte oplysninger. Rigsrevisionen har desuden konstateret, at FES i flere tilfælde har givet Rigsrevisionen urigtige oplysninger.

Konsekvensen er høj risiko for fejl og svig i forbindelse med indkøb på vedligeholdelsesområdet, som Forsvarsministeriet ikke efterfølgende kan opdage.


Relaterede konferencer

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Fremtidens betonbyggeri

Ny udbudslov KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS