Med 475 indsendte forslag har der aldrig været så stor interesse for en arkitektonisk konkurrence på dansk jord. Der skal opføres et nyt H.C. Andersen-eventyrhus i Odense, House of Fairytales. På H.C. Andersens fødselsdag, blev de 3 vindere offentliggjort.

Den 2. april 2014 på H. C. Andersens fødselsdag, blev de 3 vindere af den indledende idékonkurrence præsenteret. Eventyrhuset, der er skrevet ind i regeringens turismevækststrategi, skal trække internationale turister endnu længere ind i den verdensberømte danskers univers.

Siden den internationale idékonkurrence blev udskrevet, er det strømmet ind med projektidéer. Juryen forventede at modtage mellem 50 og 100 idéer, men alle rekorder blev slået, og hele 475 konkurrenceforslag fra 57 forskellige lande blev bedømt af juryen. Det er den største interesse for et arkitektonisk projekt på dansk jord nogensinde.

Blandt de mange forslag har juryen valgt 3 ud, som bedst opfylder det meget ambitiøse idékonkurrenceprogram. De vil være væsentlige inspirationer i det videre arbejde med at formulere programmet for den kommende projektkonkurrence. Idékonkurrencen er gennemført med støtte fra Realdania.

De 3 ligestillede vindere var:

• Russisk-schweiziske Rodion Kitaev fra Basel.
• Britiske Leith Kerr fra London.
• Norske Transborder Studio fra Oslo, som består af Øystein Rø, Espen Røyseland og Fredrikke Frølich.

2. præmien gik til svenske Norell/Rodhe Arkitektur fra Stockholm. Desuden blev der indkøbt forslag fra Soriano & Asociados arquitectos (Madrid), Peter Sand (København), bFarchitecture (Antwerpen), Magdalena Jagoda (Katowice), Studio Weave (London) og Panni Bodonyi (København).

House of Fairytales er seneste skud på stammen af projekter i Odense, som både skal tiltrække flere turister og skabe flere arbejdspladser på Fyn. Budgettet for House of Fairytales formodes at udgøre et 3-cifret millionbeløb, og huset forventes at stå færdigt i 2018.

Projektet er som nævnt skrevet direkte ind i regeringens turismevækststrategi, som også beskriver etableringen af et styrket samarbejde mellem Erhvervs- og Vækstministeriet, Københavns Kommune og Odense Kommune. I strategien lyder det blandt andet således:

"Der søges oprettet et H.C. Andersen-besøgscenter målrettet internationale turister i nærheden af Den Lille Havfrue i København. Samtidig opføres der i de kommende år et internationalt profileret Eventyrhus i Odense, der skal byde velkommen til H.C. Andersens univers. Som led heri etableres et partnerskab mellem Erhvervs- og Vækstministeriet, Københavns Kommune og Odense Kommune med henblik på at styrke samarbejdet om at tiltrække flere internationale turister til Danmark."

I de kommende år investeres der i Odense for mere end 25 milliarder kr. i et historisk stort byudviklingsprojekt, der bl.a. omfatter universitetsbyggeri, nyt hospital, omdannelse af bymidten og en letbane.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i København frem til 2030

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Ungdomsboliger på et modent marked

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Fremtidens betonbyggeri

Ny udbudslov KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS