Godt indeklima er vigtig for et godt og sundt undervisningsmiljø, og blandt andet derfor er Amager Fælled Skole i fuld gang med at udskifte deres gamle vinduer til nye vinduer fra vinduesproducenten Frovin. De har en markant bedre isoleringsevne og bevarer samtidig bygningens oprindelige udtryk fra 1900-tallet.

Når de 800 elever på Amager Fælled Skole vender tilbage til skolebænken efter sommerferien, vil de blive mødt af klasselokaler med et helt andet indeklima. Skolens i alt 250 vinduer er nemlig i fuld gang med at blive skiftet ud med nye vinduer fra Frovin Vinduer & Døre, som blandt andet skal forbedre det fysiske undervisningsmiljø på skolen med en markant bedre isoleringsevne.

- De gamle vinduer var efterhånden ved at være så slidte og udtjente, at det forårsagede træk og kuldenedfald. Derfor var det blevet tid til nye, og de er nu ved at blive skiftet ud sideløbende med, at eleverne har deres undervisningsgang, hvilket kræver stor fleksibilitet fra entreprenøren. Skolen er således på vej til at få et endnu flottere udtryk, og samtidig vil de nye vinduer bidrage til, at skolens undervisningsmiljø også bliver endnu bedre, lyder det fra head of sales i Frovin Vinduer & Døre, Claus Haastrup.

For flere studier peger nemlig på, at indeklimaet i et klasselokale har stor indvirken på elevernes ydeevne. Når mange mennesker er samlet i et undervisningslokale, stiger CO2-nveauet, og luften kan derfor føles ubehagelig, hvis lokalet ikke bliver ventileret regelmæssigt. Det viser blandt andet et studie foretaget af Danmarks Tekniske Universitet, hvor det fremgår, at elevers præstationsevne kan forbedres med op til 14 procent, hvis ventilationen i klasselokalet bliver optimeret. Der ligger derfor et stort læringspotentiale gemt i gode ventilationsforhold på de danske skoler, lyder det fra direktør for Dansk Center for Undervisningsmiljø, Jannie Moon Lindskov.

NB! Akustik og lyd - løsninger i nybyg og ejendomme. Kurset afholdes d. 19. november 2019.

- Et godt indeklima består af gode lysforhold, frisk luft, passende temperaturer og et lydmiljø, hvor eleverne kan tale sammen, og hvor støj ikke påvirker deres koncentration. Dårlige indeklimaforhold påvirker både trivsel, sundhed og det generelle velbefindende, herunder også indlæringspotentialet. Det er derfor vigtigt, at skolernes indeklima tænkes sammen med de fysiske rammer og den pædagogiske praksis, så vi skaber de bedste vilkår for elevernes trivsel, læring og udvikling, siger hun.

- Her spiller blandt andet ordentlig og regelmæssig ventilation af klasselokalet en vigtig rolle, når det kommer til et godt indeklima. Regelmæssig udluftning kan nemlig sørge for et korrekt CO2-niveau og dermed sikre et godt indeklima, som kan gøre, at man trives og præstere endnu bedre, fortsætter hun.

På Amager Fælled Skole skal de nye vinduer sammen med blandt andet nye akustiklofter, som også er en del af den omfattende renovering, således bidrage til, at eleverne fremadrettet har endnu bedre indeklima og dermed også undervisningsvilkår. Det fortæller Svend Eichstedt, som arbejder hos entreprenørkoncernen Einar Kornerup, der er hovedentreprenør for renoveringsprojektet.

- Bygherren havde ønsker til både funktionalitet og udseende, så skolens 2 bygninger, der er opført i henholdsvis 1910 og 1917, bevarer deres charmerende udtryk, men samtidigt danner rammerne for et godt indeklima, der forbedrer det fysiske undervisningsmiljø på skolen, siger han og nævner, at skolens nye vinduer er blandt de elementer, der er med til at forbedre indeklimaet markant.

- De nye vinduer skulle derfor besidde nogle helt centrale egenskaber. Først og fremmest var det vigtigt, at de har en høj isoleringsevne og lukker effektivt af for vind og vejr, så eleverne kan få et markant bedre indeklima at arbejde i. Derudover skal vinduerne også være nemme at åbne og lukke, så elever og personale let kan ventilere undervisningslokalerne flere gange dagligt, siger han.

Renoveringsarbejdet af Amager Fælled Skole omfatter blandt andet ombygning af de 2 eksisterende bevaringsværdige skolebygninger, mens en ny toetagers bygning bliver opført, som skal bruges til skolens musikundervisning og auditorieformål. Projektet udføres i 2 etaper og strækker sig fra august 2018 til midten af 2020.

Om renoveringsprojektet

Bygherre: Amager Fælled Skole

Hovedentreprenør: Entreprenørfirmaet Einar Kornerup

Totalrådgiver: Nøhr & Sigsgaard Arkitektfirma

Vinduesleverandør: Frovin Vinduer & Døre


Relaterede konferencer

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Ny udbudslov KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND