I slutningen af juli får kommende studerende besked, om de er kommet ind på drømmestudiet. Det betyder samtidig, at mange unge flytter til studiebyerne, og det sætter gang i boligsøgningen. En af mulighederne er forældrekøb, og der står netop nu omkring 1.700 studielejligheder til salg i landets 4 største studiebyer. I forhold til de 91.000 der har søgt videregåendeuddannelse kan der blive rift om lejlighederne i de 4 studiebyer. I 2013 blev 63.000 elever optaget på videregående uddannelser.  

Sidste år kom over 63.000 ind på en videregående uddannelse. 91.000 har i år søgt videregående uddannelser, som alle nu venter svar på hvad fremtiden skal byde på. Udbuddet af studielejligheder ligger på 1.700 styks i de 4 største studiebyer.

- Vi har de foregående år set, at mange flytter til byerne i eftersommeren. Den store tilflytning i de kommende måneder kan hænge sammen med, at kommende studerende flytter til studiebyerne for at læse, siger Jan Knøsgaard, vicedirektør i Realkreditrådet.
 
- Før studiestart er det vigtigt at finde sig et sted at bo, og en af mulighederne er forældrekøb. Hvis man går med de tanker, så kan det være en god ide på forhånd, at sætte sig ind i, hvordan markedet ser ud, uddyber Jan Knøsgaard.

Realkreditrådet har set på, hvordan udbuddet ser ud for typiske studielejligheder på under 75 kvm. I hovedstaden står der ved udgangen af juni 1.076 ejerlejligheder under 75 kvm til salg, mens der er 349 lejligheder at vælge mellem i Aarhus. I Aalborg og Odense er der henholdsvis 152 og 103 mindre lejligheder til salg.
 
- Der er væsentligt flere lejligheder at vælge mellem i hovedstaden sammenlignet med for et år siden. Det giver flere muligheder hos køberne til at finde den helt rigtige bolig. I Aarhus, Aalborg og Odense er udbuddet af mindre lejligheder faldet lidt. Samtidig er det værd at nævne, at udbudspriserne er steget siden sidste år i alle byerne, hvor hovedstaden og Aarhus går forrest med de største prisstigninger, siger Jan Knøsgaard.
 
I gennemsnit er en ejerlejlighed på 60 kvm i Københavns Kommune udbudt til godt 2 millioner kr., mens prisen på Frederiksberg er en anelse højere på omkring 2,1 millioner kr. I Aarhus er en 60 kvm lejlighed i gennemsnit sat til udbud for godt 1,6 millioner kr., og i Aalborg og Odense er prisen omkring 1 millioner kr. Der kan dog være stor prisforskel indenfor bygrænserne.

- Der kan være stor forskel på prisen mellem lejlighederne i samme by. Der er en række forskellige ting, som spiller ind på prisen. Det kan være beliggenheden, lejlighedens stand samt hvilken etage, lejligheden ligger på, siger Jan Knøsgaard.
 
Udbudsprisen for en 60 kvadratmeter lejlighed på Vesterbro i gennemsnit på omkring 2 millioner kr., mens man kan slippe en del billigere for en lejlighed i København NV. Her står der i gennemsnit 1,3 millioner kr. på salgskiltene.
 
- Der er typisk en begrænsning for, hvor meget man har råd til at købe for. Man kan med fordel forsøge at gøre sig nogle tanker om, hvilke ønsker man har i forbindelse med den nye lejlighed, og hvad man omvendt er villig til at give afkald på, for at budgettet går op i sidste ende, slutter Jan Knøsgaard.



NB! ByensEjendom afholder konferencen: Boligbyggeri for 60 milliarder i København. Konferencen afholdes d. 23. september 2014

NB! ByensEjendom afholder konferencen: Byudvikling for 35 milliarder i Sydhavn. Konferencen afholdes d. 20. august 2014.


Relaterede konferencer

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Stormflodssikring af by- og landområder

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS