Andelen af parcelhuse, der bebos af lejere, er steget med 43 procent siden 2010. Udviklingen drives primært af strammere lånekrav og en høj skilsmissestatistik, lyder vurderingen.

Af landets cirka 3 millioner parcelhuse er godt 10 procent lejet ud, men andelen af udlejede parcelhuse er de sidste 10 år steget med 43 procent fra 213.161 udlejede parcelhuse i 2010 til 304.952 udlejede parcelhuse i 2020. Det viser en analyse, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har foretaget af tal fra Danmarks Statistik.

I samme periode har andelen af parcelhuse, hvis husstand ejer huset, ligget stabilt på cirka 2,7 millioner.

Ifølge Nybolig er der tale om en markant udvikling, som primært er foregået uden for Hovedstaden.

- Efter finanskrisen blev reglerne for at finansiere en bolig strammet op, og det har helt sikkert gjort, at flere ikke har været i stand til selv at købe det parcelhus, de gerne ville bo i, og derfor har vi set en stigning i parcelhuse, som lejes ud, siger Thomas Hovgaard, der er kommunikationschef i Nybolig.

Generationsskifte af ejendom. Kurset afholdes den 7. september 2021.

Han mener, at det stigende antal sammenbragte familier og skilsmisser i øvrigt er med til drive udviklingen med flere udlejede parcehuse, som der samtidig er bygget flere af.

- Det svarer nogenlunde til, at alle de nye parcelhuse, der er bygget, er blevet lejet ud siden 2010. Og det kan godt hænge sammen med, at de familier, der rammes af skilsmisse og skal have en husstand til at fungere med flere børn, til at starte med vælger at leje et hus, fordi det er mere uforpligtende og nemmere i en situation, hvor man forsøger at få en familie til at hænge sammen, siger Thomas Hovgaard.

Forventningen fra Nybolig er, at udviklingen vil fortsætte.

- Det er intet, der tyder på hverken lempeligere regler for finansiering eller færre forliste parforhold, så vores bedste bud er, at vi de kommende år vil se, at parcelhuset vil fortsætte med at stå i høj kurs hos landets lejere, siger Thomas Hovgaard.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligudvikling i København frem til 2030

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032