Tegnestuen Vandkunsten har for KFI udarbejdet et oplæg til udvikling af Nivå Bymidte, hvor de eksisterende bygninger i 1 etage erstattes af nye bygninger i 3-5 etager. Der er i alt tale om 30.000 kvm nybyggeri. Dertil kommer nye anvendelser og nye byrum, som skal styrke bylivet og trygheden i Nivå bymidte.

De kommende år byder på store forandringer i Nivå med det mest omfattende projekt i byens historie. Frem mod 2030 har byrådet i Fredensborg Kommune afsat 450 millioner kr. til udvikling af Nivå Bymidte.

- Byrådet er enige om, at der er behov for en markant udvikling af det centrale Nivå. Vi er derfor både stolte og beærede over, at Realdania ser så store perspektiver i vores visioner for byen, at fonden vælger at støtte projektet med midler til en udviklingsplan, som er det første vigtige skridt på vejen, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen og understreger, at implementeringen af den færdige udviklingsplan kommer til at strække sig over flere år.

I første omgang skal der udarbejdes en strategisk udviklingsplan for bymidten, og det arbejde støtter Realdania med 2,4 millioner kr. Visionen er at skabe mere liv og aktivitet i bymidten ved at skabe bedre sammenhæng mellem byfunktioner, infrastruktur og byrum. Og derigennem udnytte Nivås mange potentialer som by - med blandt andet nærheden til Øresund og placeringen mellem skov og ådal samt en lang og stolt historie som teglværksby.

Med et "Generationernes Hus" er det visionen at samle ny skole, kulturhus, plejecenter og evt. svømmehal og andre funktioner i Nivå Bymidte.

Processen for udviklingen af den strategiske udviklingsplan baseres på en omfattende samskabelse mellem arkitekter, byplanlæggere og andre fagfolk og borgerne i Nivå. Private investorer og centrale aktører vil også blive aktivt inddraget i at udvikle planen.

NB! Roskilde: investeringer i byudvikling for 25 milliarder kr. Konferencen afholdes d. 21. februar 2018.

- Nivå er et godt eksempel på en by med byens centrale funktioner placeret i byens midte, men hvor potentialet for liv og aktivitet ikke er udfoldet - samtidig med, at koblingen til den resterende by er utydelig. Derfor håber vi, at både udviklingsprocessen og selve den strategiske udviklingsplan kan være med til at inspirere andre byer med samme store potentiale som Nivå for at skabe en mere attraktiv og moderne bymidte, siger filantropidirektør i Realdania Anne Skovbro.

Lars Simonsen, der er formand for Plan-, Miljø- og Klimaudvalget, hæfter sig ved den omfattende borgerinddragelse, der står centralt i præmisserne for udviklingsplanen.

- Vi taler om et projekt, som vedrører alle borgere i Nivå - herunder også mange foreninger og forretningsdrivende. Det er derfor afgørende, at vi får så mange ønsker og hensyn som muligt med i processen, så vi i byrådet kan vedtage en udviklingsplan på et solidt fundament af lokal opbakning, siger Lars Simonsen.

I begyndelse af næste måned udsender kommunen en procesplan for det kommende arbejde med helhedsplanen.

Byudviklingen vil i praksis foregå i flere etaper, og strække sig over længere tid. Planen er, at de eksisterende bygninger i 1 etage erstattes af 4 store karrelignende bygninger i 3-5 etager med erhverv i form af dagligvarebutik og fitness i stueetagen, samt 150 boliger i form af rækkehuse og lejligheder i dele af stueetagen og de øvrige etager.

Der er i oplægget fra KFI også afsat plads til at Fredensborg Kommune vil kunne opføre en ny svømmehal i tilknytning til Nivå Bibliotek. Der opføres 60-65 nye rækkehuse på den ubebyggede del af KFIs ejendom vest for det nuværende centerbyggeri.


Relaterede konferencer

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND