Byggeriet tegner sig for en rekordstor – og støt stigende – affaldsmængde. For at mindske den andel, der bliver til byggespild, arbejder tagpapleverandøren Eurotag Danmark nu med et nyt genbrugsprogram.

Bygge- og anlægssektoren udleder årligt 5 millioner tons byggeaffald. Byggeriet står dermed for 40 procent af alt det affald, der samlet bliver produceret i Danmark på et år.

Og til trods for at byggeriets affaldsmængde er steget med 1 millioner tons over de seneste 5 år, er andelen af genanvendt affald stort set stagneret i samme periode. Det betyder, at 50.000 tons byggeaffald, svarende til 11 procent af branchens samlede affaldsmængde, årligt går til spilde ifølge Miljøstyrelsens seneste affaldsstatistik.

Står det til tagpapleverandøren Eurotag Danmark, er det på tide at vende den alarmerende udvikling – ikke mindst hvis regeringens mål om en CO2-reduktion på 70 procent frem til 2030 skal nås. Derfor er virksomheden nu begyndt at arbejde med et nyt omfattende genbrugsprogram for tagpap: "No Roof To Waste".

- Det helt nye ved No Roof To Waste-programmet er, at vi demonterer hele, eksisterende tage i forbindelse med større renoveringer af bygninger, hvor taget normalt ville blive til byggespild. Vi skærer tagene – der kan være helt op til 40 år gamle – i stykker, pakker dem i store bigbags og sender dem til Derbigums fabrikker, hvor de genanvendes 100 procent i produktionen af ny tagpap. På den måde adskiller No Roof To Waste sig samtidig fra vores eksisterende genbrugsprogram, der er baseret på indsamling og genbrug af de tagpaprester og fraskær, som opstår ved montering af nyt tagpap, forklarer administreremde direktør Peter Kranz, som uddyber, hvorfor det har været naturligt for Eurotag Danmark at blive en del af Derbigums nye genbrugsprogram.

JYLLAND: TRÆ-byggeri og større projekter - udfordringer, løsninger og økonomi. Konferencen afholdes den 27. april 2021.

- Hos Eurotag Danmark har vi gennem mange år været eneforhandler af Derbigum, der reelt set var den første producent, som introducerede polymermodificeret tagpap til det danske marked. De første Derbigum-tage blev lagt i 1970’erne, og det er blandt andet nogle af de tage, som nu efter mere end 40 års levetid skal renoveres. For os er det en stor tilfredsstillelse, at vi med vores teknologi som nogle af de første er i stand til at praktisere en cirkulær tankegang og dermed en cirkulær økonomi. At genanvende vores egne gamle tagpaptage giver rigtig god mening – økonomisk såvel som miljømæssigt, siger han.

Hos Eurotag Danmark er man allerede så langt, at man i forbindelse med renoveringen af en række prestigefyldte byggerier har indsamlet de første tage til genanvendelse.

- Sidste år genanvendte vi i Derbigum-regi 4.000 tons byggeaffald, svarende til cirka 1 million kvm. Og nu, hvor vi er kommet godt i gang i No Roof To Waste-programmet, er det vores klare forventning at komme endnu højere op. Vores mål er at bidrage effektivt til minimeret byggespild gennem en fuldstændig cirkulær tilgang, fortæller Peter Kranz.

Og her mener han, at de med No Roof To Waste er godt på vej.

- Det er et genbrugsprogram med virkelig stort potentiale. Det er med til at mindske bygningernes totale energiforbrug og behovet for miljøskadelig bortskaffelse af affaldet, hvilket i sidste ende minimerer vores byggespild og CO2-aftryk til stor gavn for klimaregnskabet, afslutter Peter Kranz.

Eurotag Danmarks arbejde med det omfattende genbrugsprogram vil senere på året ende ud i en introduktion af en række nye tagpapløsninger med særlige fordele for byggeriets nye, frivillige bæredygtighedsklasse, hvor byggerier gennemgår en livscyklusvurdering, som vurderer den samlede klimapåvirkning.


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Stormflodssikring af by- og landområder