Gulvvirksomheden Timberman har netop leveret 240 kvm korkgulv til 4 klasselokaler på Haderslev Realskole. Her skal gulvet med sine akustikforbedrende egenskaber være med til at dæmpe støj og skabe et godt undervisningsmiljø.

Haderslev Realskole har gennem de sidste 4 år har fået lagt støjdæmpende korkgulv fra Timberman ovenpå de gamle linoleumsgulve. Til påske skal skolen lægge yderligere 240 kvm gulve af kork, og ifølge Ove Bergholt, der er teknisk serviceleder på Haderslev Realskole, har gode erfaringer gjort det naturligt at fortsætte.

- På Haderslev Realskole vil vi gerne skabe et roligt og komfortabelt miljø, hvor det er rart at være for både elever og lærere. I de lokaler, hvor der allerede er korkgulv, oplever vi, at gulvene er med til at mindske støjen fra snakkende elever og skramlende stoleben. Det har haft en positiv effekt på nogle af vores urolige elever, og på baggrund af de gode erfaringer har det således været en naturlig beslutning at lægge det samme gulv i 4 af vores andre klasseværelser, siger han.

Det er gulvkonsulent Peter Szocska, som er indehaver af Szocska Living, der har været med til først at rådgive og efterfølgende lægge gulvet. Han fortæller, at det især var akustik og praktik, som var væsentlige parametre i forhold til valget af gulv.

- Akustikken betyder rigtig meget i arbejds- og undervisningsmiljøer. Mange skoler og institutioner har store rum med hårde flader uden tæpper og bløde møbler, som kan være med til at mindske rumklangen, og lokalerne er derfor ofte plaget af både trinstøj fra sko og generel rumstøj. Korkkernen i gulvet bevirker, at lydniveauet i rum med korkgulve kan reduceres markant med helt op til 20 dB, forklarer han.

NB! Akustik og lyd - løsninger i nybyg og ejendomme. Kurset afholdes d. 19. november 2019.

- Wicanders HydroCork er desuden vandresistent og har samme slidstyrke og minimale vedligeholdelse som linoleum. Eleverne kan således uden problemer vade direkte ind med våde og beskidte støvler, hvilket gør gulvet særdeles velegnet til skoler. Det gode ved korkgulvene er desuden, at de kun har en tykkelse på 6 millimeter, og de kan derfor lægges direkte ovenpå det eksisterende gulv. Det kræver kun én dag, hvor eleverne er på udflugt ud af huset, og så kan det være færdigt, når de møder om morgenen dagen efter. På den måde kan skolen fungere optimalt uden længere perioder med afspærrede lokaler, siger Peter Szocska.

Haderslev Realskoles korkgulv er et Wicanders HydroCork med en overflade i phthalatfri vinyl, der ligner træ til forveksling. Gulvet har en samlet tykkelse på bare 6 millimeter og en kerne bestående af 2,7 millimeter vandresistent kork. Her spiller korken en væsentlig rolle i forhold til gulvets akustiske og bæredygtige egenskaber.

- Kork er et unikt og bæredygtigt naturmateriale med helt utrolige egenskaber. Korkproduktionen er bæredygtig, og hele materialet kan genanvendes, så det er virkelig en miljøvenlig proces hele vejen igennem. Hemmeligheden ligger i korkens cellestruktur, der ligner biernes honningceller, hvor hver celle har lyd- og varmeisolerende egenskaber samt affjedring. Disse egenskaber bliver overført til vores Wicanders-korkgulve, forklarer Poul Kristensen, der er salgskonsulent hos Timberman.

Korken, som anvendes i alle Wicanders-gulvene, stammer fra barken på de op til 200 år gamle korkege, der vokser i korkskoven Montado i Portugal. Når korken er høstet, vokser et nyt lag korkbark ud, og efter ni år er korken klar til at blive høstet igen. Korktræet er således en vedvarende og bæredygtig ressource.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i Jylland

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Stormflodssikring af by- og landområder

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Ungdomsboliger på et modent marked

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND