Juni er typisk årets topmåned for hussalg i Danmark, men 2022 er en undtagelse.

De første samlede markedstal for boligmarkedet i juni landede i går med Homes indeks "Boligbrief", der udgives hver måned sammen med Danske Bank. Tallene understreger, at det er nye - og normale - tider på markedet.

- Stemningen har ændret sig, og køberne er blevet mere forsigtige. Færre har set på hus, færre har slået til, siger Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent.

Færre solgte huse i alle regioner

På det "store" husmarked melder ejendomsmæglerkæden om færre på fremvisning og nedgang i solgte hjem i alle landets regioner – kun Region Syddanmark holder status quo i fremvisninger.

Tilbagegangen er tydeligst i Region Hovedstaden.

Normalt stiger hussalget i forårsmånederne og topper i juni. Det er ikke sket i samme grad i år, og antallet af solgte huse ligger kun over januar, viser Homes handelstal (uden sæsonkorrektion).

Ejendomsmarkedet i inflationstiden. Konferencen afholdes den 17. november 2022.

- Vi har mæglere, der kalder markedet for "svært" lige nu, og vi har mæglere i områder, hvor de kalder salget for "godt", men set fra oven er det blevet sværere, og der skal arbejdes mere for at få købere og sælgere til at mødes, siger Michael Dalsager.

Aktiviteten på boligmarkedet er gået mærkbart ned de seneste måneder – med et klart skifte i det tidlige forår. Sammenfaldet med Ukraine-krigen, energichokket, inflationen og rentehoppet er entydigt.

Boligmarkedet var allerede i foråret ved at genfinde "normalen", ovenpå en heftig coronatid, men de nye "hverdagsbekendtskaber" har skabt mere modvind.

Nogle ting har ændret sig markant på kort tid, andre ting er de samme.

Renten er steget fra omkring 1,5 procent omkring nytår til 5 procent nu, og prisen for danskernes indkøb er også drønet i vejret.

Udbuddet af boliger til salg er blevet lidt bedre den seneste tid, men det er fortsat til den historiske lave side.

- Beskæftigelsen er også tårnhøj, men forbrugerstemningen er et godt stykke under gulvbrædderne. Det trækker i forskellige retninger. At du er i job, er vigtig for lysten til at købe nyt hjem, men købsplanerne risikerer at blive i skuffen, hvis du ser sort på din økonomi, siger talsperson i Home, Michael Dalsager.
Svære tilnærmelser venter

Home forventer, at de kommende måneder byder på svære "tilnærmelser" mellem købere og sælgere – med fortsat afventende købere, en del forliste forhandlinger og flere betingede handler.

- Det er skiftet til købers marked mange steder, men vi ser forude, at boligmarkedet bliver "normalt" igen, bare på et nyt leje, når og hvis købere og sælgere i løbet af de kommende måneder nærmer sig hinanden i forhandlingerne, siger Michael Dalsager og peger på, at boligmarkedet og boligejerne står langt mere solidt med en lav belåning og store friværdier modsat i tiden op til finanskrisen.

Status: Boligmarkedet i tal


Relaterede konferencer

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligudvikling i Jylland

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Aalborgs massive udviklingsprojekter