Finansiel Stabilitet, der efter sammenbruddet overtog Roskilde Banks aktiver, har rejst et erstatningskrav på 1 milliard kr. mod Niels Valentin Hansen, der var bankdirektør frem til april 2007, Allan H. Christensen, der havde titel af underdirektør i hele den omhandlede periode, samt Peter Müller, Niels Erik Qvist Krüger, Peter Holm, Asger Ib Mardahl-Hansen og Ove Flemming Holm, der var medlemmer af bankens bestyrelse i hele eller dele af perioden.

Østre Landsret har den 7. november 2017 afsagt dom i en sag om erstatningsansvar for medlemmer af Roskilde Banks direktion, bestyrelse og eksterne revision. Sagen angår bankens drift i perioden 2005 og indtil bankens kollaps i august 2008. Banken er efterfølgende erklæret konkurs.

Tidligere bankdirektør Niels Valentin-Hansen stod i spidsen for banken, mens omsætningen steg og steg. Blandt andet på grund af store udlån til ejendomsspekulanter som Kenneth Schwartz Thomsen, der alene havde lån for 750 millioner kr. i banken.

Finansiel Stabilitet, der efter sammenbruddet overtog bankens aktiver, har rejst et erstatningskrav på 1 milliard kr. mod Niels Valentin Hansen, der var bankdirektør frem til april 2007, Allan H. Christensen, der havde titel af underdirektør i hele den omhandlede periode, samt Peter Müller, Niels Erik Qvist Krüger, Peter Holm, Asger Ib Mardahl-Hansen og Ove Flemming Holm, der var medlemmer af bankens bestyrelse i hele eller dele af perioden.

Finansiel Stabilitet har endvidere rejst et tilsvarende krav mod Ernst & Young og de statsautoriserede revisorer Tommy Nørskov Rasmussen og Palle Valentin Kubach, der fungerede som bankens eksterne revision til og med regnskabsåret 2007. Den eksterne revision har som følge heraf rejst krav om delvis friholdelse mod Søren Kaare-Andersen, der efterfulgte Niels Valentin Hansen som bankdirektør fra juli 2007.

NB! Finansiering af ejendom. Afholdes d. 5.-6. december 2017.

Finansiel Stabilitet har som begrundelse for sine påstande overordnet anført, at ledelsesmedlemmerne har handlet uforsvarligt i forbindelse med bankens generelle drift, og at den eksterne revision har tilsidesat sine pligter efter revisionslovgivningen. Finansiel Stabilitet har endvidere fremhævet 10 konkrete engagementer, hvor banken har lidt et tab, der under alle omstændigheder kræves erstattet.

Finansiel Stabilitet har begrænset sit tab til 1 milliard kr., men har samtidig anført, at det reelle tab er langt større. I anden række har Finansiel Stabilitet rejst krav mod den tidligere ledelse for tab som følge af bankens rådgivning i forbindelse med 2 aktiesalgskampagner og bankens salg af produktet Aktiv Boliginvest.

Landsretten finder, at der har foreligget kritisable forhold i forbindelse med driften af banken. Det drejer sig særligt om, at banken som led i en strategi om vækst havde en omfattende brug af såkaldt presserende bevillinger, hvor bestyrelsen først efterfølgende tog stilling til udlån ydet på et lavere niveau i banken. Banken havde desuden i meget væsentlig grad været eksponeret mod den konkjunkturfølsomme ejendomsbranche. Disse forhold har imidlertid ikke givet landsretten grundlag for at fastslå, at ledelsen generelt betragtet har drevet banken uforsvarligt.

For så vidt angår de konkrete forhold har landsretten vedrørende udlån til bankens store kunders køb af aktier i Roskilde Bank lagt til grund, at der reelt ikke blev foretaget en kreditvurdering. Landsretten har anset dette forhold for ansvarspådragende for direktionen og bestyrelsen. Finansiel Stabilitet har imidlertid ikke kunnet opgøre sit tab i forbindelse hermed, og landsretten har ikke haft det fornødne grundlag for at foretage et skøn over et tab.

Derfor er direktionen og bestyrelsen blevet frifundet. Landsretten har ikke fundet grundlag for et erstatningsansvar for bankens revision eller for Søren Kaare-Andersen, som derfor også er blevet frifundet.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Den nye Planlov KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Ungdomsboliger på et modent marked

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse