Realdania uddelte i 2019 knap 1,24 milliarder kr. til filantropiske projekter. Beløbet er det højeste siden 2007 og skyldes et godt år på de finansielle markeder.

I 2019 fik 297 projekter og delprojekter i det byggede miljø støtte fra Realdania. Det drejede sig om små og store projekter på landet og i byen - fra et værested for unge i Vestjylland til global videndeling om klima og CO2-reduktion. Det er afkastet af foreningens kommercielle investeringer, der er grundlaget for de filantropiske uddelinger og projekter - et afkast der i 2019 udgjorde knap 2,9 milliarder kr.

- 2019 var et tilfredsstillende år på de finansielle markeder, og det er til direkte gavn for vores uddelingsniveau i Realdania, som har været højere end sædvanligt. Det betyder, at vi sidste år kunne støtte endnu flere gode og forskellige projekter over hele landet - fra små lokale mødesteder til ambitiøse handlingsplaner på klimaområdet. Resultatet fra 2019 er jo et øjebliksbillede, og her få måneder senere står samfundet i en meget alvorlig situation. Det siger noget om, hvor hurtigt verden kan ændre sig, siger administrerende direktør Jesper Nygård.

Container- og modulbyggeri - økonomi, tidsplaner, udfordringer og markedsbehov. Konferencen afholdes d. 15. september 2020.

Siden 2000 har Realdania gennem filantropiske aktiviteter bidraget til samfundet med 20 milliarder kr. I 2019 støttede foreningen blandt andet et nyt besøgscenter ved den underjordiske koldkrigsbunker Regan Vest i Nordjylland - en regeringshemmelighed der nu bliver åbnet for offentligheden. Realdania iværksatte også en indsats for unge hjemløse i de større byer i Danmark - og foreningen var med en stor bevilling på 190 millioner kr. i oktober med til at fremtidssikre C40, som er et netværk mellem verdens største og mest innovative byer på klimaområdet.

Årets samlede resultat efter filantropiske uddelinger, skat og omkostninger blev i alt et overskud på godt 1,2 milliarder kr. Investeringsafkastet på 2,9 milliarder kr. er primært drevet af kursstigninger på hovedaktivklasserne Equities og Private Equity og svarer til en stigning på 13,8 procent. Over en 5-årig periode er det gennemsnitlige investeringsafkast opgjort til 8,7 procent årligt, hvilket vurderes som tilfredsstillende. Årets udgiftsførte skat udgjorde 415 millioner kr.

- Som filantropisk forening skal vi ikke skaffe et fast årligt afkast til nogle investorer. Derimod skal vi sørge for, at Realdanias formue er investeret, så vi også kan være til gavn for de kommende generationer. Ansvarlighed handler om at passe på formuen og samtidig sikre afkast til projektstøtte - også i dårligere tider, siger Jesper Nygård.

- Det er også et mål for os at være en ansvarlig investor. Derfor har vi med vores nye investeringsstrategi blandt andet taget flere initiativer, der samlet set skal nedbringe klimaaftrykket af vores investeringer. Samtidig har vi som noget nyt afsat en del af vores investeringsformue til missionsrettede investeringer, der også understøtter vores filantropiske mål, uddyber han.

Sikring af ejendomme - terror, indbrud, hvidvask og IT-angreb. Konferencen afholdes d. 2. september 2020.

I 2020 forventer Realdania et niveau for filantropiske uddelinger i størrelsesordenen 500-600 millioner kr. Forventningen ligger på niveau med de senere år og er baseret på analyser og forventninger til finansmarkederne i de kommende år. Hvis afkastet af investeringsaktiviteterne bliver højere end forventet, vil bevillingerne i løbet af året kunne øges.

I 2019 rekrutterede Realdania desuden knap 13.000 nye medlemmer. Den nuværende foreningsstrategi (2016-2020) blev evalueret med ekstern bistand i årets løb, og der er igangsat en proces for udarbejdelse af en ny foreningsstrategi, som skal træde i kraft i 2021.

Realdanias egenkapital udgjorde per 31. december 2019 næsten 23,2 milliarder kr. Den kommercielle investeringsformue var samme dato på 23,5 milliarder kr.


Relaterede konferencer

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Stormflodssikring af by- og landområder

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Køge: det store byggeboom frem til 2032