De butikker, der præsterer bedst på de nordiske markeder, fortsætter med at blomstre og har et af de stærkeste år i 2019. Detailhandel af middelkvalitet begynder at støde på modstand, og den detailhandel, der har præsteret ringest i et stykke tid, kommer til at få det endnu sværere.

I den seneste udgave af Newsec Property Outlook, der lanceres i dag, tager Newsec temperaturen på detail- og butiksejendomme i Norden, og resultaterne viser, at der er stor spredning i segmentet. 

Analysen viser desuden, at 2019 er det første år i lang tid, hvor huslejen for detail som helhed går ned i Norden – med minus 3 procent. Butiksparker præsterer bedst med en vækst i lejen på 4 procent. Shoppingcentre og highstreet-butikker har derimod en negativ lejeudvikling på henholdsvis minus en procent og minus 5 procent.

- Jeg er ikke bekymret for detailhandlens fremtid. Jeg synes derimod, at vi har en meget spændende udvikling foran os inden for dette segment. Der vil komme stigende krav til dem, der arbejder med detail- og butiksejendomme, men mange muligheder vil også byde sig for dem, der har den rette viden, og som er villig til at se det som en innovationsmulighed, siger Max Barclay, Head of Newsec Advisory i Norden.

Ved at klassificere detailejendomme som shoppingcentre, butiksparker eller highstreet-butikker og derefter vurdere den geografiske placering, oplandsområdet og attraktiviteten, har Newsec identificeret 3 forskellige kvaliteter af detailejendomme: god, middel og dårlig inden for hver type.

Vækst i lejeniveau for de bedste detailejendomme

Blandt detailejendomme af høj kvalitet klarer alle de forskellige typer af ejendomme, det vil sige highstreet-butikker, butiksparker og shoppingcentre, sig godt. I 2019 har der været en vækst i lejeniveauet på 5 procent i denne kategori, hvilket er den største stigning i lang tid. Butiksparker har klaret sig bedst med en vækst i lejeniveuaet på hele 8 procent.

NB! Jylland: Moms og skat for byg og ejendom - nye regler og afgørelser. Kurset afholdes d. 26. september 2019.

Detail- og butiksejendomme af dårligst kvalitet har oplevet en negativ lejeudvikling i 2019 på minus 8 procent. Desuden præsterer alle typer af detailejendomme i denne kategori sig dårligt, og med en nedgang på 11 procent står det værst til med shoppingcentre. Men highstreet-butikkerne klarer sig også dårligt med minus 10 procent.

Highstreet-butikker med god beliggenhed fortsætter fremgangen med en stigning på 4 procent, men for butikker i mindre byer og med en mindre attraktiv beliggenhed kommer der sandsynligvis til at ske en konvertering til kontorer eller andre funktioner i fremtiden.

Om Newsec Property Outlook

Newsec Property Outlook er siden 2001 blevet udgivet 2 gange om året – forår og efterår. Rapporten beskriver og forudsiger udviklingen på ejendomsmarkedet i Nordeuropa med fokus på de nordiske og baltiske land. Den svenske økonom, Klas Eklund, giver også sit billede af den makroøkonomiske situation i Norden og globalt. Rapporten er blevet et praktisk redskab for både investorer, ejere og lejere i ejendomsbranchen.  


Relaterede konferencer

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Boligudvikling i København frem til 2030

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i Jylland

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND