Lokalplanen for det 650 millioner kr. dyre stadion er godkendt trods debat om byggeriets klimapåvirkning.

Den samlede økonomiske ramme for stadionprojektet er på 650 millioner kr. Realiseringen sker takket være donationer fra Salling Fondene og Lind Invest på hver 250 millioner kr. AGF skyder 150 millioner kr. ind i projektet.

Finansieringen er altså på plads, og det samme er nu plangrundlaget. Byrådet i Aarhus har nemlig endeligt vedtaget lokalplanen for projektet.

Ifølge Århus Stiftstidende stemte 28 af byrådets 31 medlemmer i går for lokalplanen. De 3 stemmer imod kom fra henholdsvis Liv Gro Jensen (SF), løsgænger Thure Hastrup og Solveig Munk (EL). Ifølge Århus Stiftstidende fremførte sidstnævnte, at byggeriet bryder alle grænser for klimapåvirkning.

- Det nye stadion skal leve op til bygningsreglementets krav. Aarhus bygger derfor et stadion, der overholder bygningsreglementet. Der afsøges løbende mulighed for at gøre stadion og de øvrige byggerier så bæredygtige som mulige, påpegede Steffen Wich (S) omvendt på byrådsmødet.

Omdrejningspunktet for diskussionen om klimapåvirkningerne fra det nye stadion er de såkaldte LCA-beregninger.

Aarhus: De store projekter. Konferencen afholdes den 22. maj 2024.

I en kronik i Århus Stiftstidende er byudvikler Rune Kilden gået ind i debatten med en grundig redegørelse for, hvorfor LCA-beregningerne ikke er egnede til at vurdere klimapåvirkningerne fra det kommende stadion.

Eksempelvis vil man paradoksalt nok kunne nedbringe antallet af kilo CO2-ækvivalenter per kvm per år markant ved at fordoble antallet af kvm, der går til opvarmede VIP-arealer, omklædningsrum og kontorer, som Rune Kilden påpeger.

Efter planen går byggeriet allerede i gang til januar, så der kan fløjtes til kamp på det nye stadion midt i 2026 med plads til 22.000 siddende tilskuere og op til 24.000 tilskuere i alt.

Først skal tribunerne på det eksisterende stadion på samme placering dog brydes ned, hvilket kommer til at ske i etaper, alt imens AGF fortsat spiller sine Superliga-kampe på plænen i hele 2024.

Det nye stadion bliver opført i et samarbejde mellem Aarhus Kommune som bygherre, Team Zaha Hadid som totalrådgiver og A. Enggaard som hovedentreprenør.


Relaterede konferencer

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Den nye Planlov KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Ny udbudslov KURSUS