Huspriserne steg i januar 2018, men ligger stadig under niveauet i 2006. Salget var det bedste siden 2007.

Homes husprisindeks viser, at huspriserne på landsplan steg med 1,5 procent fra december 2017 til januar 2018 (sæsonkorrigeret) – når man måler prisudviklingen som et 3-måneders glidende gennemsnit. Månederne før har prisudviklingen ellers ligget fladt, men den udvikling ser ud til at være vendt i januar. Sammenlignet med januar 2017 lå huspriserne 4,2 procent højere.

- Januar tyder på, at boligmarkedet holder de gode takter fra 2017. Især priserne og salgstallene på huse og rækkehuse peger opad. Flere måneder med mange købere på færde ser ud til at slå igennem i januar efter nogle ’flade’ måneder uden de store udsving, siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

I forhold til toppen i december 2006 lå huspriserne i januar 3,6 procent lavere. Prisen på et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm var i januar 2,06 millioner kr.

De reale huspriser, der måler, hvor meget hurtigere eller langsommere huspriserne vokser end forbrugerpriserne generelt, steg med 1,5 procent fra december til januar – når man måler prisudviklingen som et sæsonkorrigeret 3-måneders glidende gennemsnit. De reale huspriser er dog stadig 18,1 procent lavere, end da de toppede før finanskrisen.

Homes ejerlejlighedsprisindeks faldt 0,7 procent fra december til januar (sæsonkorrigeret) – når man måler prisudviklingen som et 3-måneders glidende gennemsnit. Bag prisfaldet på landsplan gemmer der sig også prisfald i både København og Aarhus på henholdsvis 1,1 og 0,9 procent.

Sammenlignet med samme måned sidste år ligger ejerlejlighedspriserne på landsplan dog 10,3 procent højere. I Region Hovedstaden og Region Midtjylland er priserne faldet med henholdsvis 0,9 og 1,2 procent det seneste år.

NB! Højhusbyggeri. EKSTRA KURSUS. Kurset afholdes d. 29. maj 2018.

På landsplan var prisen på en gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvm på 2.56 millioner kr. i januar. I København var prisen 3,43 millioner kr., mens en tilsvarende lejlighed i Aarhus kostede 2,54 millioner kr.

- En gennemsnitlig lejlighed har overhalet priserne i 00’erne efter 5-6 års konstante prisstigninger – mest markant i København, hvor kontantprisen på en lejlighed er knap 23 procent højere nu, siger Mads Ellegaard.

- Især København, og ikke mindst det københavnske projektmarked trak dog ned i gennemsnittet i januar med en lidt mindre andel af det samlede lejlighedssalg og lavere priser på nye lejligheder, uddyber han.

Han påpeger, at boligmarkedet overordnet holder de gode takter fra 2017, og meget tyder på, at det fortsætter de næste par måneder.

- Fremvisningerne kører i samme takt som før finanskrisen, og der var flere fremvisninger af både huse og lejligheder i januar sammenlignet med samme måned for et år siden. Det tegner godt for antallet af handler de næste par måneder, siger han.

Samtidig viser Homes kvartalsmæssige køberbarometer, at der er 13 procent af danskerne, som har planer om at købe bolig frem mod sommerferien, og 65 procent af dem søger allerede aktivt.

Den ubekendte i boligmarkeds-ligningen er renten, som har været svagt stigende på det seneste. Den er mest afgørende for lejlighedsmarkedet, som er mere rentefølsomt end hussalget. Men renten er historisk set – uanset stigningen de seneste uger – ekstremt lav, så man kan fortsat købe bolig og sikre sig en lav rente de næste 30 år, mener Mads Ellegaard.

Nye strammere kreditregler er trådt i kraft fra nytår, og de har særligt betydning for boligkøbere i de dyreste områder – eksempelvis det københavnske lejlighedsmarked.


Relaterede konferencer

Ungdomsboliger på et modent marked

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Køge: det store byggeboom frem til 2032